Yle: Pikkukunnan talous voi mennä vähästä kuralle

Pienten kuntien talous voi joutua pahoihin ongelmiin yllättäviin kuluihin törmätessään. Liikaa lähetteitä kirjoittavat keikkalääkärit tai paikkakunnalle muuttava moniongelmainen suku tulee kalliiksi pienelle yhteisölle.

10.7.2013 10:56 | Päivitetty 10.7.2013 10:56

Tuhannen asukkaan kunnan talouden voi saada kuralle paikkakunnalle muuttava suku, jossa lapsista ei huolehdita, erilaiset terveysongelmat vaivaavat ja jäsenillä on vankilataustaa, kirjoittaa Ylen uutiset.

Yksittäinen keikkalääkärikin saattaa muodostua budjettipommiksi. Mikäli epäselvissä tilanteissa vanhemman kollegan tuki puuttuu, lähetteiden kirjoittelu erikoissairaanhoitoon voi nousta kohtuuttoman isoksi.

– Jos erikoissairaanhoitoa käytetään tiuhasti ja on huostaanottoja, on se varsinkin pienelle kunnalle iso lasku, sanoo Ylen haastattelema entinen kunnanjohtaja Matti Tohkanen.

Tohkasen mukaan toimeentulotuki sen sijaan ei ole niin iso rahareikä kuntataloudessa kuin usein luullaan.

Myös valtionosuuksien palauttaminen vetää äkkiä budjetin miinukselle. Tohkanen kertoo, että kunta joutuu palauttamaan valtionosuuksiaan, jos haku on tehty huolimattomasti ja väärillä perusteilla.

Kuntien taloutta heiluttavat niissä sijaitsevat suuret tehtaat, joiden menestys vaihtelee ja sen mukana kunnan keräämä yhteisöverotuotto.

– Vaihteluväli saattaa olla hirvittävä. Eikä kunta voi yhtäkkiä romauttaa palvelutasoaan yhteisöverotuoton pienentymisen myötä, Tohkanen toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?