S&P pudotti Italian lähemmäksi roskalainaluokkaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

S&P pudotti Italian lähemmäksi roskalainaluokkaa

Luottoluokittaja Standard & Poor's (S&P) on leikannut Italian luottoluokituksen tasolle BBB. S&P perustelee luottoluokituksen laskua muun muassa maan taloudellisten näkymien heikkenemisellä.

10.7.2013 7:48 | Päivitetty 10.7.2013 7:52

S&P:n luottoluokitus Italialle on tällä hetkellä kaksi pykälää roskalainaluokan yläpuolella. Luokitusnäkymät ovat negatiiviset, eli luottoluokitus voi laskea entisestään.

S&P:n analyytikkojen mukaan italialaiset yritykset joutuvat maksamaan lainoistaan kovempaa hintaa kuin ennen finanssikriisiä huolimatta Euroopan keskuspankin EKP:n matalan koron politiikasta.

Talousvaikeuksiin ajautunut Italia on joutunut säästökuurille, jotta maa voisi täyttää EU:n jäsenmaiden budjettialijäämätavoitteet. Kovat säästöt ovat iskeneet talouskasvuun. Maan talous on supistunut kaksi vuotta peräkkäin ja maan työttömyys on huipussaan sitten vuoden 1977.

Italian talouden tuotanto on oli tammi-maaliskuussa kahdeksan prosenttia matalammalla tasolla kuin ennen vuoden 2007 loka-joulukuussa. S&P uskoo talouden jatkavan vajoamistaan ja alensi Italian supistumisennustetta 1,9 prosenttiin aiemmasta 1,4 prosentista.

Roomalaisen Policy Sonarin perustajan Francesco Galiettin mukaan Italia on esimerkki siitä, miten julkista taloutta voidaan tasapainottaa joko nostamalla veroja tai vähentämällä menoja.

– Olemme saavuttaneet kohtuullisen tuloksen, mutta emme ole onnistuneet löytämään hyvää tasapainoa näiden välillä, hän sanoo Bloombergille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?