Täällä asuvat Suomen lapsiperheet

Suomalainen lapsiperhe asuu mieluiten työpaikkansa naapurikunnassa, jossa asunnot ovat edullisia. Tilaston kärjestä löytyvät muun muassa Liminka, Kirkkonummi ja Lempäälä. Katso jutun kartasta oman kotikuntasi perhetilanne.

5.7.2013 6:01 | Päivitetty 5.7.2013 7:18

Helsingin, Tampereen, Turun, Jyväskylän ja Oulun naapurikunnat ovat lapsiperheiden suosiossa.

Syykin on selvä: opiskelukaupunkiin jäädään mielellään töihin ja perheen kasvaessa sopivan hintainen asunto löytyy usein kehyskunnasta.

Väestöliiton Epävarma perheellistyminen -tutkimus kertoo, että eniten lapsiperheitä löytyy Oulun ympäristökunnista Limingasta, Tyrnävältä ja Kempeleestä.

Vuoden alussa käynnistynyt tutkimus selvittää perheen perustamista eri kotimaan paikkakunnilla, Kiinassa ja Intiassa. Taustalla on huoli siitä, että myöhentyvä vanhemmuus vähentäisi hyvinvointia.

Suomen parhaiten lapsiperheitä houkuttelevassa kunnassa Limingassa lapsiperheiden osuus kaikista perheistä on 63,3 prosenttia. Nousua vuodesta 2000 on kuusi prosenttiyksikköä. Noin 9 500 asukkaan Liminka on ollut kärkikunta viimeiset parikymmentä vuotta.

– Pohjois-Pohjanmaalla perheellistymistä tukee maatalousvaltaisen seudun hyvä työllisyystilanne. Toki myös perhekeskeinen kulttuuri ja lestadiolainen uskonto vaikuttavat asiaan, sanoo tutkija Lassi Lainiala Väestöliitosta.

Väestöliitto laskee tilastossaan perheeksi avo- ja avioliitossa elävät sekä aikuiset, jotka elävät lapsen kanssa.

Kirkkonummi johtaa pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudun kunnissa lapsiperheitä on eniten Kirkkonummella, jossa useampi kuin joka toinen perhe on lapsiperhe. Kirkkonummella myös erotaan vähemmän kuin muualla: tuhatta naimisissa olevaa henkilöä kohti eroja tulee vain 13,7:lle, kun lähialueella lukema on usein 15–17:n paikkeilla.

– Kirkkonummi on sopivan matkan päässä Helsingistä, ja asuntojen hinnat ovat kilpailukykyisiä. Avioerojen määrään vaikuttaa ehkä suomenruotsalainen kulttuuri, arvioi Lainiala.

Pääkaupunkiseudulla Vantaan lapsiperheiden määrä on laskenut 45,2 prosenttiin eli 2,5 prosenttiyksikköä vuodesta 2000. Espoo, Nurmijärvi, Tuusula ja Sipoo ohittavat Vantaan kirkkaasti.

– Vantaan edulliset asunnot houkuttelevat enemmän opiskelijoita ja yksin eläviä, arvioi Lainiala.

Turun ympäristössä Masku ja Lieto ovat onnistuneet keräämään lapsiperheet. Muissa Turun lähikunnissa lapsiperheet ovat selvästi vähentyneet.

– Tähän vaikuttaa yhteiskunnan epävarmuuden lisääntyminen, joka laskee myös syntyvyyttä. Ennustaisin, että kokonaishedelmällisyys laskee nykyisestä 1,8 lapsesta vuonna 2020 noin 1,7 lapseen naista kohti.

Lisää peräkamarin poikia ja tyttöjä

Vähiten lapsiperheitä on Lapin Pelkosenniemellä (21,1 %),  Keski-Suomen Luhangalla (24,1 %) ja Pohjois-Savon Rautavaaralla (24,1 %).

– Tässä näkyy Pohjois- ja Itä-Suomen talouden elinvoimaisuuden häviäminen ja nuorten poismuutto, sanoo Lainiala.

Tutkijan mukaan väen harveneminen vähentää myös kotikuntaan jäävän nuoren mahdollisuuksia löytää sopiva puoliso.

Valoisa poikkeus Pohjois-Karjalassa on 14 000 asukkaan Kontiolahti Joensuun naapurissa. Kunta on kasvanut 1970-luvun lopulta asti 150–200 asukkaan vuosivauhtia.

– Nuoria palaa opiskelujen jälkeen kotiseudulle. Kontiolahdella on paljon korkea-asteen koulutettuja. Sieltä on kätevä käydä töissä myös Joensuussa, sanoo Lainiala.

Ylöjärvi myy tontteja ja palvelee

Ylöjärvi on runsaan 31 000 asukkaan kaupunki Tampereen vahvasti kasvavalla kehyskunta-alueella. Ylöjärvelle (47,6 %) virtaa lapsiperheitä, samaan tapaan kuin Vesilahdelle, Pirkkalaan ja Lempäälään.

Ylöjärven asukasmäärä kasvaa lähes kahden prosentin vuosivauhtia. Vuonna 2000 lapsiperheiden osuus oli jopa prosenttiyksikön verran suurempi.

– Ero johtuu siitä, että viimeisen vuosikymmenen aikana olemme saaneet kuntaliitoksen kautta kaksi vanhemman väestörakenteen kuntaa, Kurun ja Viljakkalan, sanoo Ylöjärven talousjohtaja Pirkko Tahlo.

Ylöjärven suurin vetonaula ovat omakotitontit maalaismaisemassa, vain 12 kilometrin ajomatkan päässä Tampereen ydinkeskustasta. Tontteja myyvät sekä kaupunki että yksityiset maanomistajat.

– Myös vuokra-asuntoja rakennetaan jatkuvasti. Tänä vuonna valmistuu yksi vuokratalo, sanoo Tahlo.

Ylöjärveltä käydään vilkkaasti töissä monissa Tampereen naapurikunnissa. Lapsiperheille tärkeät palvelut löytyvät omasta kunnasta. Tahlon mukaan Ylöjärvellä pidetään kuntalaisista huolta, vaikka se on kasvukunnan budjetille raskasta – erityisesti tänä vuonna valtionosuusleikkauksen vuoksi.

– Rakennamme vuosittain yhden uuden päiväkodin ja peruskorjaamme tai rakennamme ainakin yhden koulun. Viime vuonna valmistui terveyskeskuksen laajennus ja saneeraus. Tänä vuonna laajensimme uimahalli–urheilutaloa, listaa Tahlo.

Lapsiperheet tietävät, että Ylöjärvellä pääsee nopeasti sairaan lapsen kanssa lääkäriin. Kaupungista löytyy myös laadukas kirjasto, jäähalli ja musiikkiopisto.

Hämeenkyrö karttaa superkasvua

Tampereen länsipuolella, Ylöjärven ja Nokian kainalossa sijaitseva Hämeenkyrön kunta häviää lapsiperheiden määrässä naapureilleen. Kymmenen tuhannen asukkaan kunnassa lapsia on kahdella perheellä viidestä. Kunnanjohtaja Antero Aleniuksen mukaan tilanne on kunnan kannalta hyvä. Kasvu halutaan pitää hallinnassa, jotta palveluja riittää kaikille.

– Väkiluku kasvaa nyt noin 1–1,5 prosentin vuosivauhtia, ja lähivuosina on aloitettava ainakin kahden koulu–päiväkotikeskuksen rakentaminen. Tämä merkitsee sitä, että perinteisesti velattoman kunnan on myös velkaannuttava totuttua enemmän, sanoo Alenius.

Hämeenkyrön itäosassa omakotitontteja kysytään selvästi enemmän kuin niitä on tarjolla. Suosion syynä on 30–45 minuutin ajomatka Tampereelle. Alenius kertoo, että kunta aloittaa strategisen yleiskaavan laatimisen, jotta asuminen ja palvelut saadaan sovitettua yhteen mahdollisimman hyvin.

– Mikäli työmatka venähtää omalla autolla yli tunnin mittaiseksi, ostohalut vähenevät, sanoo Alenius.

Tieverkostoon on luvassa parannusta, kun suunnitteilla oleva kolmostien perusparannus käynnistyy.

Kunnanjohtajan mukaan terveyspalvelut ovat Hämeenkyrössä hyviä. Terveyskeskus sijoittui kansallisessa vertailussa Suomen kärkeen. Alenius sanoo, että myös neuvola toimii mallikelpoisesti.

Kirjailija Frans Emil Sillanpään syntymäkunnassa uskotaan vahvasti tulevaisuuteen. Hyvässä markkinatilanteessa porskuttavan MetsäBoardin kartonkitehtaan seuraksi kaivataan uusia pk-yrityksiä.

Kartta lapsiperheiden suosimista kunnista ei toimi Taloussanomien iOS-sovelluksessa tai mobiilisivustolla. Voit kuitenkin tutustua karttaan tämän linkin kautta.

Näissä kunnissa asuu eniten lapsiperheitä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?