Ruotsin hallitus huolissaan työttömyydestä - talous kasvaa 1,3 % - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsin hallitus huolissaan työttömyydestä

Ruotsin hallitus ennakoi työttömyyden nousevan kuluvana vuonna aiemmin arvioitua enemmän. Tämän ja ensi vuoden talousennusteet pidettiin lähes ennallaan euroalueen kriisin hidastaessa pohjoismaiden suurimman talouden elpymistä.

4.7.2013 16:18 | Päivitetty 4.7.2013 16:20

Hallitus arvioi tänään annetussa tiedotteessa, että tänä vuonna päästäisiin 1,3 prosentin kasvuun, kun aiempi ennuste huhtikuulta oli 1,2 prosenttia. Ensi vuonna kasvu piristyy 2,1 prosenttiin. Huhtikuussa hallitus uskoi vielä 2,2 prosentin kasvuun.

Työttömyyden odotetaan nousevan 8,4 prosenttiin kuluvana vuonna. Aiempi ennuste oli 8,3 prosenttia. Helpotusta ei odoteta ensi vuodellekaan vaan työttömyys pysynee samoissa lukemissa.

– Pitkittynyt kriisi on jättämässä syviä arpia ja Euroopan elpymisellä on vaikeuksia saada pitävää otetta, valtiovarainministeri Anders Borg sanoi Visbyssä jaetussa tiedotteessa.

Hän varoitti viimeaikaisen työttömyyskehityksen kielteisistä vaikutuksista koko euroalueen taloudelle,

– Jos korkean työttömyyden annetaan annetaan vakiintua, kriisimaiden jo valmiiksi alhainen kasvupotentiaali on vaarassa heikentyä entisestään,

Ruotsin tulee Borgin mukaan siksi käyttää hyväkseen vahvaa taloustilannettaan ja tukea kotitalouksia ja yrityksiä vallitsevassa vaikeassa ympäristössä.

Ruotsin vienti kärsii euroalueesta

Euroalueen kehnon tilanteen vuoksi Ruotsin vienti supistuu tänä vuonna 0,8 prosenttia, hallitus arvioi, Ensi vuonna vienti hypähtää jo 4,0 prosenttia ja vuonna 2015 edelleen 7,1 prosenttia ylöspäin.

Ruotsi on Suomen tapaan hyvin vientivetoinen maa, sillä puolet kansantuotteesta tulee viennistä. Viennistä taas 70 prosenttia suuntautuu Eurooppaan.

Hidas talouskasvu merkitsee, että Ruotsin valtiontalous pysyy alijäämäisenä sekä tänä että ensi vuonna. Tänä vuonna alijäämä on 1,3 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Ensi vuonna budjetissa on alijäämää vielä 0,8 prosenttia, mutta vuonna 2015 valtiontalous on 0,3 prosenttia ylijäämäinen, hallitus arvioi.

Kuluttajahintojen hallitus uskoo nousevan 0,2 prosentin tahtia tänä vuonna ja nopeutuvan ensi vuonna 0,9 prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?