Työttömyys ja köyhyys puskivat Mursin vallasta Egyptissä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Työttömyys ja köyhyys puskivat Mursin vallasta Egyptissä

Eilisiltana vallasta syrjäytetty Egyptin presidentti Muhammed Mursi joutui lähtemään osin siksi, ettei hän onnistunut saamaan vauhtia Egyptin tahmivaan talouteen. Neljä viidestä työttömästä on alle 30-vuotias, ja joka kolmas alle 5-vuotias aliravittu.

4.7.2013 9:27 | Päivitetty 4.7.2013 11:04

Parin vuoden takainen vallankumous ei tuonut muutosta ankaraan nuorisotyöttömyyteen ja köyhyyteen vaan näyttää jopa pahentaneen ongelmia.

Kuka tahansa valtaan tulee, muutoksen aikaasaaminen ei ole helppoa, asiantuntijat arvioivat.

– Monet asiat lisäsivät Mursin vastustusta, mutta taloudelliset syyt olivat kaikista tärkeimpiä, uutistoimisto Bloombergin haastattelema Edward Coughlan arvioi. Hän johtaa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan osastoa markkinatutkimusyhtiö Business Monitor Internationalissa.

Coughlanin mukaan Egyptillä ei ole varaa pitkittyneeseen kriisiin, ja tästä syystä armeija puuttui peliin. Armeija toivoo, että uusi suunta vakauttaisi maan talouden.

Yli 80 miljoonan asukkaan Egyptin talous on kurjassa kunnossa. Yli miljoona ihmistä on menettänyt työnsä vuoden 2010 alun jälkeen, ja työttömiä on nyt runsaat 13 prosenttia kansasta. Työttömistä 80 prosenttia on alle 30-vuotiaita.

Mursi lupasi pari vuotta sitten valtaan tullessaan, että hän painaisi työttömyyden seitsemään prosenttiin ennen vuotta 2016 ja imisi maahan ulkomaisia investointeja.

Suunta on ollut toinen. YK arvioi toukokuussa, että köyhyys ja vaikeudet hankkia riittävästi ruokaa ovat lisääntyneet selvästi kolmen vuoden aikana. Nyt ruuan saanti on epävarmaa 17 prosentille ihmisistä, kun vuonna 2009 näin oli 14 prosentille. Alle 5-vuotiaista lapsista joka kolmas on aliravittu.

Valtion talous kuralla,suuntaa vaikeaa muuttaa

Kelkan kääntäminen ei ole helppoa, ja lyhyellä aikavälillä asiat voivat mennä vain huonommiksi – siitä riippumatta, mitä nyt tapahtuu, arvioi islamin ja Lähi-idän tutkimuksen professori Elie Podeh Hebrowin yliopistosta.

– Ei ole ketään, joka voisi valtaan noustessaan ratkaista Egyptin taloudelliset ongelmat huomenna, Podeh sanoi Bloombergille.

Kansainvälinen valuuttarasto IMF ennustaa, että Egyptin talous kasvaa tänä vuonna kaksi prosenttia eli hitaimmin sitten vuoden 1992. Hitaan kasvun lisäksi Egyptiä uhkaa kiihtyvä inflaatio.

Valtion budjettivajeen on ennakoitu kohoavan 11–11,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta tänä vuonna, ja kansainväliset valuuttavarannot taas ovat kutistuneet pienimmilleen sitten vuoden 2004.

Kierrettä syventää se, että perinteisesti rahaa Egyptiin lennättäneet turistit ovat nyt vähissä. Sijoittajat taas kavahtavat epävarmaa tilannetta.

– Kuka panisi rahojaan nyt Egyptiin? pohti entinen IMF:n ja Englannin keskuspankin ekonomisti ja nykyinen sijoitusasiantuntija Gabriel Sterne Bloombergille. Hänen mukaansa sijoittajat pelkäävät, että viivyttely tärkeiden talousuudistusten teossa pitkittyy.

Eilenen vallanvaihto näkyi heti markkinoilla. Se puski Egyptin valtionvelkakirjojen korot ennätyskorkeuksiin ja sai Kairon pörssin  EGX 30 -indeksin  sukeltamaan 12 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?