Pankkiirit ovat alastomia "uusien vaatteidensa" alla

Keväällä julkaistu pankkikirja The Bankers' New Clothes pureutuu pankkitoiminnan ytimeen. Kirjoittajien Anat Admatin ja Martin Hellwigin mukaan pankkijärjestelmästä on mahdollista tehdä turvallinen ja terveellinen ainoastaan, jos pankkien pääomavaatimukset ovat nykyisiä selvästi suurempia. Nykypoliitikot eivät moisia vaatimuksia esitä.

30.6.2013 6:07 | Päivitetty 30.6.2013 13:33

Euroopan ja Yhdysvaltain pankkikriisi on kaukana ratkaisusta. Euroopassa poliitikot rakentavat pankkiunionia ja kriisihallintamekanismia, jotka eivät ratkaise pankkien suurinta ongelmaa: pääomavajetta.

Maaliskuussa julkaistu Anat Admatin ja Martin Hellwigin pankkikirja The Bankers’ New Clothes pureutuu pankkitoiminnan ytimeen. Kirjan viesti on selvä: pankkijärjestelmästä on mahdollinen tehdä turvallisempi ilman, että järjestelmän tuomat hyödyt yhteiskunnalle katoavat. Eikä uudistaminen maksa juuri mitään.

Kirjoittajat ovat arvostettuja professoreita. Kirjan keskiössä on pankkien oman pääoman suhde pankin taseeseen, eli kuinka suuri osa yhtiön sijoituksista on rahoitettu omistajien rahoilla ja kuinka suuri osa pankkien ottamalla velalla.

Suhdeluku on tärkeä, koska se kertoo, kuinka paljon pankki voi kärsiä tappioita ilman, että muiden kuin yhtiön omistajien sijoitukset hupenevat. Jos luku on pieni ja pankki kärsii suuria tappioita, häviäjiä ovat muut kuin pankin velkojat. Koska pankit ovat yhteiskunnan kannalta elintärkeitä, pankin konkurssitilanteessa pankin velat tulevat todennäköisesti valtion hoidettavaksi.

Tällä hetkellä rahoitusvalvojat tarkastelevat pankkien vakavaraisuutta verrattuna pankkien riskipainotettuihin saataviin, eli pankit ja valvojat arvioivat, kuinka todennäköisiä tappiot ovat kussakin sijoitusluokassa.

Riskipainotetut vakavaraisuusluvut kertovat kauniimpaa tarinaa pankkien kunnosta kuin oman pääoman suhde taseeseen. Esimerkiksi käy Suomen suurin pankki Nordea, jonka Core Tier 1 -ydinvakavaraisuus oli viime vuoden lopussa 18 prosenttia. Omia varoja suhteessa taseeseen Nordealla oli vain 2,5 prosenttia.

Admatin ja Hellwigin mielestä pankeilla pitäisi olla 20–30 prosenttia omaa pääomaa suhteessa taseeseen, jotta pankkijärjestelmä olisi turvallinen ja terveellinen. Professorit riisuvat pankkiirit vaatteistaan kappale kerrallaan ja paljastavat pankkiirien alastomuuden. Yksi keskeinen pankkiirien väärä väite on, että lisäpääomien hankkiminen olisi kallista.

Niin se onkin, pankeille ja niiden omistajille, koska veronmaksajat kantavat pankkitoiminnan epäonnistumisen kustannukset. Pankkien omistajille lainaraha on halpaa, koska lainoittajat olettavat valtion pelastavat pankit. Oletetun takauksen todellisia kustannuksia maksetaan tällä hetkellä muun muassa Belgiassa, Espanjassa, Irlannissa ja Ranskassa.

Pankkiirit pelottelevat sääntelyn ja korkeiden pääomavaatimusten johtavan luottolamaan. Admatin ja Hellwigin mukaan näin ei kävisi. Terveet pankit voisivat kasvattaa pääomiaan jättämällä osingonmaksun väliin, kunnes ne täyttävät pääomavaatimukset. Epäterveet pankit, jotka eivät pysty lisäpääomaa hankkimaan, pitäisi ajaa alas eikä antaa jäädä kummittelemaan taloutta zombipankkeina.

Kirjassaan Admati ja Hellwig antavat kyytiä pankkiirien ja pankkien omistajien lisäksi politiikoille, rahoitusvalvojille, lobbareille ja taloustoimittajille. Syystä. Tulevia pankkikriisejä ei nykytoimilla estetä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?