12 neliötä, 600 euroa viikko – jotkut mökit viedään käsistä

Vuokramökit ovat menneet tänä kesänä huonommin kaupaksi kuin vuosi sitten. Esimerkiksi Saimaan suunnalla joitakin mökkejä jäi jopa tyhjilleen juhannuksena. Saisiko tänä kesänä halvan äkkilähdön mökille?

30.6.2013 6:01 | Päivitetty 28.6.2013 17:15

Taloustilanteen kiristyminen ja kenties myös viime vuoden epävakaat kesäkelit ovat hiljentäneet hieman vuokramökkien kysyntää. Hinnat ovat silti yhtä kovat kuin viime kesänä.

Kesä kuin kesä, suosituimmat mökit varataan jo edellisvuonna. Parhaiten menevät kaupaksi tilavat mökit vehreillä pihoilla, mieluiten omalla hiekkarannalla. Sisällä kaikki mukavuudet tiskikonetta ja viihde-elektroniikkaa myöten. Trendi on jo pitkään ollut, että vuokramökille lähdetään lomailemaan eikä tekemään töitä, vuokramökkivälittäjä Lomarenkaan myyntijohtaja Juha Purhonen kertoo.

Saksalaisiavilliin luontoon

Vastakkaistakin ilmiötä on näkynyt. Lomarengas osti viime vuonna Metsähallituksen erämökkejä välittäneen Villi Pohjolan liiketoiminnan. Purhonen arvioi, että eräluontokohteilla on kohtalaista kysyntää.

Tätäkin asiakaskuntaa löytyy, joka etsii vähän paluuta menneisyyteen. Erämaaluontoa ja sähköttömyyttä. Jospa se taantuma aiheuttaa sen, että kokeillaan, miltä vaatimaton elämä tuntuu.

Suurin osa suomalaisista haluaa kuitenkin sähköistetyn mökin, jossa on vähintään perusmukavuudet.

Venäläinen ei mökkiä varmasti vuokraa, jos siinä ei ole sähköä ja juoksevaa vettä, yksityisten mökkejä välittävän Matka-Miettisen toimitusjohtaja Olli Miettinen kertoo.

Saksalaisissa mökinvuokraajissa on näitä, jotka haluavat mennä perusasioiden äärelle. Keski-Euroopassa on tätä villitystä, että halutaan takaisin luontoon, oman onnen nojaan.

Venäläiset valitsevat yleensä hinnakkaita vuokramökkejä aina vähän parempaa kuin naapurilla. Lomarenkaan luksushuviloille, joiden hintahaarukka on 12002500 euroa viikolta, ei riitä kotimaista asiakaskuntaa, ja venäläiset paikkaavat kysyntävajetta.

Lomarenkaan kysynnän kasvusta merkittävä siivu tulee Keski-Euroopasta, erityisesti Saksasta, jonne loma-asuntovälittäjä on saanut uuden myyntikanavan auki.

Ulkomaalaisten osuus vuokraajista on 32 prosenttia, josta venäläisiä on 70 prosenttia. Saksalaisten lisäksi muun muassa sveitsiläiset ovat löytäneet Suomen.

Juhannuksenamökkejä tyhjillään

Miettisen mukaan hintataso on pysynyt ennallaan, vaikka kysyntä ei ole ollut viime kesän kaltaista. Yksityiset mökkien omistajat päättävät hinnoista itsenäisesti.

On selvästi havaittavissa, että ihmiset ovat varovaisempia. Ensimmäisen kerran vuosikausiin juhannuksenakin oli muutamia mökkejä tyhjillään, Miettinen sanoo.

Varovaisuus näkyy siinäkin, että varaukset jätetään viime tinkaan.

Lämpimästä kesäkuusta huolimatta myynti on Lomarenkaassakin jäänyt vuodentakaisesta.

On ehkä mietitty viimekesäistä, ja taantumallakin on oma osuutensa. Viime kesä oli toisaalta ennätyksellisen hyvä, vaikka oli sateinen, Purhonen kertoo.

Heinäkuun myynti on jo yhtä hyvä kuin vuosi sitten, ja elokuun myynti hieman ylikin.

Keskihintainen mökkinoin 800 euroa

Hitaimmille varaajille löytyy vielä jonkin verran vapaita mökkejä, myös keskihintaisia. Valtaosa omalla rannalla sijaitsevista, hyvin varustelluista mökeistä on täynnä. Elokuun puolestavälistä eteenpäin mökkien varauskalenterit tyhjenevät ja hintakin laskee.

Hyvin varattuja ovat yleensä merenrantojen mökit ja saarimökitkin. Niitä on vähemmän tarjolla, ja esimerkiksi oma saari ja yksityisyys houkuttaa ulkomaalaisia lomailijoita.

Erämökkien varauskalenterit ovat täyttyneet vaihtelevasti. Inarissa 12 neliön takkakamiinalämmitteisen eräkämpän viikkovuokra on melko kova, 606 euroa, mutta mökki on vuokrattu syksyyn asti.

Posiolla 10 neliön eräkämppä kalaisten vesien ja hillasoiden äärellä ei sitä vastoin ole kelvannut tänä kesänä vielä kenellekään 400 euron viikkovuokralla.

Halutuimpien mökkien keskihinta on noin 800 euroa. Isommissa, 23 makuuhuoneen huviloissa, joiden viikkovuokra on 10001200 euroa, tilaa on paremmin vielä heinäkuussa. 

Saimaalla sähköistetyn kolmen hengen pikkumökin saa halvimmillaan 109 eurolla. Kalleimmat yksityisten mökit ovat Saimaan suunnalla yli tuhat euroa.

Kuvien määrä vaikuttaa selvästi mökkien varauksiin, mitä enemmän kuvia, sen parempi, Miettinen sanoo.Yhtä yleistä unelmamökkiä ei ole. Jokaisella on oma mansikkapaikkansa, hiekkarannalla, kalliorannalla tai ilman rantaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?