Tällaisia ovat Hartwall Areenan ostaneet miljardöörit

Hartwall Areenan ostaneet Gennadi Timtshenko sekä Arkadi ja Boris Rotenberg lukeutuvat Venäjän vaikutusvaltaisimpiin liikemiehiin. Venäjän varakkaimpiin sukuihin kuuluvat Rotenbergit ovat jo aiemmin tänä vuonna kasvattaneet suomalaisomistuksiaan. Kolmikon omistukset on aiemmin liitetty veroparatiisitoimintaan.

Liikemies Gennadi Timtshenko (vas.), Jokereiden hallituksen puheenjohtaja Hjallis Harkimo ja liikemies Roman Rotenberg tiedotustilaisuudessa Hartwall Areenalla tänään.

28.6.2013 20:11 | Päivitetty 28.6.2013 21:21

Hartwall Areenan ja osuuden jääkiekkojoukkue Jokereista tänään ostaneet suomalais-venäläiset miljardöörit lukeutuvat Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin. Gennadi Timtshenkon ja veljekset Arkadi ja Boris Rotenbergin yhteisyritys Arena Eventsin tuorein hankinta on jatkoa venäläismiljardöörien omistuksien kasvattamisessa Suomessa.

Arena Eventsin toimitusjohtajaksi on nimitetty Boriksen poika Roman Rotenberg, joka on jo aiemmin toiminut Långvikin hotelli- ja kongressikeskuksen omistavan Långvik Capital- yhtiön toimitusjohtajana. Rotenbergeillä on kiinteistö- ja maaomistuksia muiden muassa Hangossa ja Pyhätunturilla. Helsingin Sanomien selvityksen mukaan Långvik Capital on ottanut miljoonien lainoja yhtiöiltä, joiden omistukset kulkevat Kyproksen kautta. 

Arkadi Rotenbergin omistama Stroigazmontazh-yhtiö on rakentanut noin 900 kilometrin pituista osaa Nordstream-kaasuputkesta. Helsingin Sanomat kertoi huhtikuussa, että Rotenbergien yhtiöiden tavoin myös Timtshenkon yhtiöt on yhdistetty veroparatiiseihin.

Timtshenko omistaa osin maailman suurimman energiavälitysyhtiö Gunvor Groupin. Timtshenkon ja hänen ruotsalaisen yhtiökumppaninsa Sven Olssonin Gunvor Groupin tytäryhtiöt on rekisteröity Sveitsiin ja Kyprokselle. Suomessa toimivaa International Petroleum Products (IPP) -konsernia puolestaan hallinnoidaan Luxemburgiin rekisteröidyn Maples-yhtiön kautta.

IPP muiden muassa ostaa ja jälleenmyy venäläistä öljyä ja bitumia. IPP:n tytäryhtiö Airfix Aviation puolestaan vuokraa liikelentokoneita. Helsinki-Vantaalta operoiva Airfix työllistää noin 120 henkilöä. Timtshenko on IPP-konsernin kautta Talin tennisturnauksen pääsponsori. 

Maailman rikkaimpien listalla

Timtshenko ja Rotenbergit ovat Venäjän vaikutusvaltaisimpia liikemiehiä, ja Rotenbergien on yksi Venäjän varakkaimmista. Talouslehti Forbesin mukaan Timtshenko on maailman 63. rikkain ihminen 14,1 miljardin dollarin (10,8 miljardia euroa) omaisuudellaan. Rotenbergin veljien yhteisomaisuuden arvo on Forbesin mukaan neljä miljardia dollaria eli runsaat kolme miljardia euroa. 

Venäjällä Timtshenkon ja Rotenbergien liiketoimien myötätuulen syyksi on epäilty hyviä välejä presidentti Putiniin. Rotenbergien tiedetään tutustuneen Putiniin pietarilaisen judoseuran kautta.

Forbesin mukaan Timtshenko on avoimesti myöntänyt läheiset välinsä Putiniin ja kertonut heidän tapaavan säännöllisesti. Toisin kuin monella muulla Venäjän öljy- ja kaasubisneksessä toimivalla yhtiöllä, Timtsenkolla ei ole ollut kahnauksia Kremlin kanssa.

Kolmikosta Timtshenkolla ja ainakin veljeksistä nuoremmalla Boris Rotenbergillä on myös Suomen kansalaisuus, mutta ainakin Timtshenko asuu pysyvästi Sveitsissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?