Odottavatko potkut kesäloman jälkeen? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nauti vielä kun voit – töissä voi odottaa yllätys

Kesäloma koitti, laineet liplattavat ja aurinko hellii, mutta yllättävätkö synkät pilvet jo syksyllä? Työttömyysluvut ovat nousseet ja moni miettii, ovatko yt-neuvottelut edessä myös omalla työpaikalla heti lomien jälkeen. Asiantuntijoiden mukaan tilanne ei ainakaan ole paranemassa.

28.6.2013 6:01 | Päivitetty 27.6.2013 17:36

Teknologiayhtiö Renesas ilmoitti eilen, että se irtisanoo koko henkilöstönsä Suomessa eli 808 työntekijää. Uutinen jatkoi kevään ja alkukesän yt- ja irtisanomisilmoitusten vyöryä.

Niin teollisuus, kauppa kuin palvelualan yrityksetkin ovat ilmoittaneet väenvähennyksistä.

Stora Enso kertoi juuri ennen kesälomia, että Suomessa työt uhkaavat loppua 650 hengeltä.

SOK kertoi toukokuun lopussa vähentävänsä jopa 240 työpaikkaa. Itella irtisanoo Suomessa 147 asiantuntijaa ja esimiestä sekä vähentää väkeä logistiikkatoiminnoista. Lentoyhtiö Finnair kertoi puolestaan antavansa lopputilin 290 tekniikan työntekijälleen.

Yli sadan työntekijän vähentämisestä ovat kertoneet myös Nokia Siemens Networks ja Metso.

Tilanteen heikkeneminen näkyy työllisyysluvuissa. Työttömyysaste kohosi toukokuussa 10,8 prosenttiin, kun vuosi sitten luku oli 9,5 prosenttia, Tilastokeskus kertoi tällä viikolla.

Toukokuussa työmarkkinoille tulee kesätyönhakijoita ja vastavalmistuneita, mikä synkistää lukuja.

Suunta on kuitenkin alaspäin, vaikka kausivaihtelun ottaisi huomioon. Toukokuussa työttömyyden trendiluku oli 0,9 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin ja jo tammi–huhtikuussa työttömyysaste oli keskimäärin runsaat puoli prosenttiyksikköä korkeampi kuin viime vuoden alkupuolella.

Irtisanomiset eivätlopu tähän

Ekonomistien mukaan tilanteen paranemisesta Suomen taloudessa ja työmarkkinoilla ei ole vielä merkkejä. Irtisanomisuutiset eivät siis lopu tähän.

– Täysin realistinen odotus on, että vaikeudet jatkuvat, sanoo SAK:n ekonomisti Erkki Laukkanen.

EK:n ekonomistin Simo Pinomaan mukaan työttömyys pysyi pitkään suhteellisen matalana, vaikka bruttokansantuote oli jo laskussa. Työttömyysluvut alkoivat kuitenkin synkentyä viime vuoden lopulla.

Elinkeinoelämän keskusliiton uusimman suhdannebarometrin mukaan yritykset odottavat väenvähennysten jatkuvan teollisuudessa lähikuukausina. Suhdannebarometri julkistettiin toukokuussa.

Pinomaan mukaan trendi on tarttunut myös paljon työllistäviin kauppaan ja palveluihin. Väkeä ollaan vähentämässä myös rakennusalalla.

Yritysten henkilöstöodotuksien kausitasoitettu saldoluku on huonoin painamisessa ja elintarviketeollisuudessa. Kolmanneksi huonoin se on eri teollisuuden aloista metallien jalostuksessa.

Tuhdisti pakkasella oleva saldoluku kertoo, että vastanneista yrityksistä suuri osa näkee, että henkilökunnan määrä vähenee seuraavan kolmen kuukauden aikana.

Pk-yritysten rahkeetalkavat loppua

Myös Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen arvioi, että tulossa on yt-neuvottelujen syksy.

Malisen mukaan hyvistä työntekijöistä pyritään pk-yrityksissä tyypillisesti pitämään kiinni viimeiseen saakka, mutta loputtomasti sekään ei voi jatkua.

– Kun tämä taantuma on jatkunut näin pitkään, myös pk- ja kotimarkkinasektorilla rahkeet alkavat loppua.

Taantuman alkaessa pk-yrityksillä oli vahvat taseet ja sitä kautta pelivaraa. Vaikka vienti sakkasikin, niin kotimarkkinat vetivät edelleen hyvin ja ostovoima kasvoi.

– Tänä vuonna ostovoima on heikentynyt ja ehkä heikkenee jopa ajateltua nopeammin, koska työttömyys jatkuvasti pahenee.

Malisen mukaan myös yksittäisten kuluttajien ostovoima heikkenee, kun palkkojen kasvu ei riitä ylittämään inflaatiota. Alkuvuosi onkin ollut vaikea esimerkiksi päivittäistavarakaupassa.

– Synkältä näyttää, jos loppuvuonna ei ala yhtään valoa näkyä, Malinen sanoo pk-yritysten työllisyysnäkymistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?