EU pääsi budjettisopuun - 34 miljardia euroa nykyistä niukempi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU sopi 34 miljardia euroa niukemmasta budjetista

EU-maat ja Euroopan parlamentti pääsivät vihdoin sopuun EU-historian ensimmäisestä säästöbudjetista.

27.6.2013 15:17 | Päivitetty 27.6.2013 15:16

Euroopan parlamentin ja EU-maiden edustajat sopivat tänään Brysselissä ryhmittymän pitkään hiotusta budjetista vuosille 2014–2020.

EU-historian ensimmäinen säästöbudjetti on suuruudeltaan 960 miljardia euroa. Se vaatii vielä Euroopan parlamentin lakisääteisen hyväksynnän, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Seuraavien seitsemän vuoden EU-budjetti on 34 miljardia euroa nykyistä budjettia niukempi. Budjettia karsittaessa on huomioitu Euroopan talouslama ja korkeat työttömyysluvut. Vuosittain käyttämättä jääneet rahat siirretään seuraavaan budjettiin, eikä palauteta jäsenmaille kuten tähän asti.

– Budjetin hyväksyminen ei tule olemaan helppo myönnytys Euroopan parlamentille ensi viikon äänestyksessä. Uskon kuitenkin saavani enemmistön sen puolelle, sanoi Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz lehdistötilaisuudessa.

Maatalouteen, infrastruktuuriin ja alikehittyneiden alueiden tukemiseen kohdistetut varat pysyvät budjetissa helmikuussa neuvoteltujen määrien mukaisina. Budjettiin liitetään myös puolivälin tarkistus, joka mahdollistaa varojen uudelleenohjaamisen tarpeen mukaan.

Euroopan komission puheenjohtaja Jose Barroso kertoi olevansa tyytyväinen säästöbudjettiin.

– Tämä on hyvä sopimus, todellinen kasvurahasto koko Euroopalle.

EU:n jäsenmaiden neuvoston on määrä hyväksyä budjetti iltapäivällä.

EU-johtajien huippukokouksessa keskustellaan tänään myös nuorten työllistämisestä ja pk-yritysten lainoittamisesta, joihin aiotaan jakaa rahoitusta jo ensi vuonna EU:n rakennerahastoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?