EVA: Valtio neuvoo kuntia kiertämään veroja

Elinkeinoelämän valtuuskunnan uudessa raportissa suomitaan uutta kuntalakia sekä valtion toimintaa. Raportin mukaan valtio katsoo kuntien veronkiertoa läpi sormien.

Helsingin Energian savupiippu.

26.6.2013 12:02 | Päivitetty 26.6.2013 14:06

Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) uudessa raportissa "Vitkuttelua, vesittämistä ja veronkiertoa – Valtio ja kunnallisten liikelaitosten yhtiöittäminen" esitetään kovia väitteitä.

– Hallituksen esitykseen sisältyy suorastaan veronkiertoon liittyviä lausumia, sanoi asianajaja Mika Pohjonen raportin julkistustilaisuudessa tänään.

Pohjonen on yksi raportin kirjoittajista.

Kädestä pitäenverottajaa pakoon

Uudella, syyskuussa voimaan tulevalla kuntalailla pakotetaan kunnat yhtiöittämään liikelaitoksensa.

EVA:n mielestä liikelaitokset vääristävät kilpailua, koska ne saavat useita eri etuja yksityisiin yrityksiin nähden. Yksi näistä on verovapaus kunnan sisältä kertyvistä tuloista.

EVA:n raportin kirjoittajia hiertää se, että uuden lain esitöissä hallitus ohjeistaa kuntia verosuunnitteluun.

– Hallituksen esityksessä eduskunnalle suorastaan kädestä pitäen ohjeistetaan, kuinka kunnat ja kaupungit voivat välttää veronmaksua, vaikka kunnalliset liikelaitokset yhtiöitettäisiin, Pohjonen puhisee.

Esityksessä, jonka on valmistellut valtiovarainministeriö, todetaan muun muassa, että yhtiöittämisen taloudelliset vaikutukset riippuvat siitä, miten yhtiöittämisiä toteutetaan.

Esityksen mukaan "kunnat ovat yhtiöittäneet toimintaansa siten, että kunta saa tuloja yhtiöiltä vuokra- ja korkotuloina ja yhtiöt eivät ole tehneet ainakaan aluksi tuloverotettavaa tulosta".

Hallituksen esityksessä myös mainitaan 6–8 prosentin pääomalainan korko sellaiseksi, joka on katsottu keskusverolautakunnan ennakkoratkaisuissa hyväksyttäväksi.

Toista raportin kirjoittajaa, liikkeenjohdon konsultti Bo–Erik Ekströmiä, tämä ärsyttää.

– Jos joudutte tähän malliin, niin voitte myös tehdä tällaisia kreatiivisia ratkaisuja. Verottaja ei näköjään 6–8 prosentin verolla voi sitten imeä niitä voittovaroja pois, kuvailee Ekström hallituksen kuviteltua ajatuksenjuoksua.

– Hallitus on ottanut asiakseen kalibroida kunnille sitä sopivaa prosenttia. Sanonut että näyttää siltä, että verottajalle on mennyt läpi 6–8 prosentin korot, sanoo EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto. Haavisto on raportin kolmas kirjoittaja.

Kolme tapaakiertää veroja

EVA:n raportissa käydään läpi kolme tapaa, joilla suomalaiset kunnat tälläkin hetkellä EVA:n näkemyksen mukaan toteuttavat verosuunnittelua. Mallina on käytetty energiayhtiöitä.

Yhdessä mallissa kaupungin liikelaitos ostaa tytäryhtiöltään energiaa matalalla marginaalilla tai nollamarginaalilla. Näin energiayhtiö tekee nollatulosta, eikä maksa veroja. Liikelaitos taas myy energiaa markkinahintaan eteenpäin – ja marginaali jää verottamatta kaupungille.

EVA:n mukaan tätä mallia käyttää esimerkiksi Helsinki, jolle kertyi verohyötyä 50 miljoonaa euroa vuonna 2012.

Toisessa mallissa kaupungin liikelaitos myy hyvällä marginaalilla energiaa tytäryhtiölle. Marginaali jää verottamatta, ja tytäryhtiö myy energiaa eteenpäin markkinahintaan, heikolla marginaalilla ja verotuksen välttäen.

EVA:n mukaan tämä malli on käytössä esimerkiksi Oulussa, jossa verohyöty oli yhdeksän miljoonaa euroa vuonna 2012.

Viimeisessä mallissa kaupunki on pääomittanut energiayhtiönsä sisäisellä lainalla ja perii lainastaan korkeaa sisäistä korkoa, jolla vältetään energiayhtiön verotusta.

Tämä malli on käytössä esimerkiksi Jyväskylässä, jossa vuonna 2012 voittoa jäi viiden miljoonan edestä verottamatta.

Terveisiäverottajalle

EVA:n raportin kirjoittajien mielestä asiaan puuttumattomuus heijastaa vääristynyttä asennemaailmaa.

– Ajatellaan että pitää jotenkin hyvittää kunnille verovapausprivilegion menetys. On sellainen henki, että tätä pitää jotenkin pehmentää, Haavisto miettii.

– Pehmeä lasku todellisuuteen, lisää EVA:n johtaja Matti Apunen.

Loppujen lopuksi Haavisto ohjaa kysymykset asiasta ylemmille tahoille.

– Kysykää verottajalta, hän toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?