Forenom rajasi vuokrasopimukset - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kriisimajoittaja rajasi vuokrasopimukset kolmeen kuukauteen

Majoitusyritys Forenom on päättänyt rajata kaupunkien maksaman tilapäismajoituksen enimmillään kolmeen kuukauteen. Kaupungit ovat käyttäneet yritystä kriisimajoituksen hankintaan asunnottomille. Helsingissä luotetaan siihen, ettei asukkaita heitetä kadulle.

24.6.2013 17:58 | Päivitetty 24.6.2013 17:54

Helsingissä Forenomin asuntoihin on ollut sijoitettuna samanaikaisesti noin 150–230 asunnottomuudesta kärsivää. Asumisajat näissä lyhytaikaisiksi tarkoitetuissa asunnoissa ovat usein venyneet pitkiksi.

Erityisesti lapsiperheiden kohdalla asuminen tilapäismajoituksessa on saattanut kestää jopa yli vuoden, kertoo Helsingin nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja Leila Palviainen.

Nyt Forenom on rajannut kaupunkien maksamat asumissopimukset kolmeen kuukauteen.

Toimitusjohtaja Johannes Kankaan mukaan rajaamisen takana on yrityksen tarve vahvistaa profiiliaan nimenomaan tilapäisen asumisen tarjoajana.

– Olemme kokeneet ongelmaksi sen, että meidät on nostettu julkisuuteen useita kertoja tällaisena pysyvän asumisen toimijana. Palvelunkuvamme hämärtyy. Toimiala on Suomessa vielä nuori. Haluamme ihmisten sisäistävän, että on olemassa tällainen uusi toimiala kuin tilapäisten asuntojen järjestäminen.

Muun muassa Helsingin Sanomat on kirjoittanut siitä, miten kaupungit ostavat majoitusyrityksiltä kalliita väliaikaisia majoituspalveluja.

Helsingin kaupunki maksoi vuonna 2012 tilapäismajoitusta järjestäville yrityksille 6,4 miljoonaa euroa, josta Forenomin osuus oli 3,9 miljoonaa euroa.

Forenomin hinnat kalustetuille asunnoille ovat selvästi tavallisia vuokra-asuntoja kalliimpia. Yrityksen verkkosivujen mukaan kuukausivuokra esimerkiksi 13 neliön yksiöstä Helsingin Herttoniemestä on lähes tuhat euroa.  

Asumisajan rajaaminen sosiaalitoimen maksamissa sopimuksissa ei liity ongelmiin asiakkaiden kanssa, vakuuttaa Kangas.

Kangas haluaa korostaa, että suurin osa sopimuksista on tähänkin mennessä ollut lyhyitä. Mediaaniasumisaika kaupungin maksamilla vuokralaisilla on ollut 60 päivää.

Forenom ei aio häätää tilapäismajoittujia asunnoista, vaikka kolme kuukautta ylittyisikin.

Kankaan mukaan yritys haluaa vain varmistua siitä, ettei ihmisiä jätetä roikkumaan tilapäismajoitukseen.

– Ketään ei jätetä taivasalle. Kolmen kuukauden lähestyessä aiomme olla aktiivisia sosiaalitoimen ja asiakkaan suuntaan ja katsoa, mitä on tehtävissä. Jos järkevämpää ratkaisua ei ole saatavissa, asumista voi jatkaa, Kangas lupaa. 

Kaupungilla ei ole tarjota nopeita ratkaisuja asunnottomien tilanteeseen, Leila Palviainen toteaa.

– Keinoja jatkoasuttamiseen pohtii kaupunginjohtajan asettama työryhmä, jonka määräaika on vuoden lopulla. Kaikkien yhteinen tavoite on, että tilapäismajoitus jäisi lyhytaikaiseksi ja pysyvä asunto löytyisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?