Palveluala kasvaa kituliaasti – teollisuus syöksyy

Palveluala kasvoi hiukan alkuvuonna, mutta kauppa, teollisuus ja rakennusala notkahtivat. Tilastokeskuksen mukaan parhaiten menestyivät pienet ja keskisuuret yritykset.

19.6.2013 17:32 | Päivitetty 19.6.2013 17:24

Palveluyritysten liikevaihto kasvoi hiukan Suomessa vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Kaupan ja teollisuuden ja rakennusalan yritysten liikevaihto oli sen sijaan laskussa. Erityisen heikosti meni suurilla yrityksillä, kertoo Tilastokeskus.

Palvelualoilla liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa vain 0,8 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta, kun kasvu vuosi sitten oli yli kuusi prosenttia. Parhaiten menestyivät pienet ja keskisuuret yritykset, erityisesti keskisuuret pelialan yritykset.

Ripeimmin liikevaihto kasvoi kiinteistönvälittäjillä sekä taiteen, viihteen ja virkistysalan yrityksissä. Pudotusta oli eniten kuljetus- ja varastointialalla sekä ammatillisessa, tieteellisessä ja teknisessä toiminnassa.

Kaupan liikevaihto supistui tammi-maaliskuussa 7,5 prosenttia viime vuodesta. Suurista kaupoista vain kodintekniikkaa myyvät yritykset kasvattivat selvästi liikevaihtoaan. Autokauppa romahti 36 prosenttia viime vuodesta.

Teollisuusyritysten liikevaihto väheni 5,9 prosenttia. Suurilla teollisuusyrityksillä pudotusta tuli lähes kahdeksan prosenttia.

Suurista teollisuusyrityksistä heikoimmin menestyivät metallituotteiden valmistajat. Myös sähkö- ja elektroniikkateollisuus sekä tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuus kutistuivat. Liikevaihto kasvoi eniten sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollossa.

Rakentaminen kasvoi viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 11,5 prosenttia. Nyt liikevaihto laski 5,4 prosenttia viime vuodesta. Eniten supistui maa- ja vesirakentaminen.

Tilastokeskus määrittelee suuriksi yli 250 henkilöä työllistävät yritykset, keskisuuriksi 50-250 henkilöä työllistävät yritykset ja pieniksi alle 50 henkilöä työllistävät yritykset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?