Enemmistö suomalaisista haluaa leikkauspolitiikkaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Enemmistö suomalaisista haluaa leikkauspolitiikkaa

Valtaosa suomalaisista kaivaisi juustohöylän esille valtion velkaantumisen pysäyttämiseksi. Valtionbudjettia olisi valmis leikkaamaan 67 prosenttia kansasta.

19.6.2013 17:13 | Päivitetty 19.6.2013 17:13

Velkaantumisen pelosta huolimatta hyvinvointivaltiota halutaan ylläpitää. Yli puolet suomalaisista olisi myös valmis maksamaan enemmän veroja, jos palvelujen ylläpitäminen sitä vaatii.

Valtiontalouden rasitusta ei kuitenkaan olla valmiita helpottamaan työelämässä pidempään jatkamisella. Vain joka neljäs suomalainen olisi valmis korottamaan eläkeikää.

Eläkeikään itse ehtineiden joukosta kannatusta ehdotukselle löytyy enemmän, 46 prosenttia.

Suomalaisten arvoja selvitti T-Media Kansan Arvot -tutkimuksessaan. Kyselyyn vastasi huhti-toukokuussa yli 3 000 suomalaista.

Lähes 90 prosenttia vastaajista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että yhteiskunnan tulee huolehtia heikommista ja vähäosaisista. Melkein saman verran kannatusta sai väittämä, jonka mukaan julkisen terveydenhuollon hyvä taso on turvattava keinolla millä hyvänsä.

Myös omavastuuta vaadittiin. Vastaajista 45 prosenttia ilmoitti, että jokaisen kansalaisen tulee huolehtia omasta pärjäämisestään. Eri mieltä väittämän kanssa oli 34 prosenttia vastaajista.

Nuorille aikuisille vapaa-aika on selvästi arvokkaampaa kuin iäkkäämmälle väelle. 65 prosenttia 25-34-vuotiaista suomalaisista yhtyi ajatukseen siitä, että vapaa aika on tärkeämpää kuin taloudellinen menestyminen.

Yli 65-vuotiaista näin ajatteli vain joka kolmas.

Nuoret ovat silti vanhempaa väestöä vallan- ja rahanhimoisempia. Ainoastaan 12 prosenttia yli 65-vuotiaista näki vallan ja rahan tavoittelemisen arvoisina elämässä. 15-24-vuotiaista tätä mieltä oli 40 prosenttia vastaajista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?