Maksatko nettikaupassa enemmän kuin kaverisi?

Julkaistu:

Muistatko, paljonko kaupasta eilen ostamasi maitotölkki maksoi? Etkö? Sitten olet juuri sellainen kuluttaja, jollaisia dynaamiseen hinnoitteluun uskovat verkkokauppiaat haluavat sivuilleen.


– Mielenkiintoinen tieto … oli se, että suomalaiset maksavat kirjoistaan eniten, kirjoitti kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen blogiinsa viime viikolla.

Miksi ihmeessä suomalaiset maksavat kirjoistaan muita enemmän?

Siksi, että joissakin kaupoissa käytetään dynaamista eli personoitua hinnoittelua. Toisin sanoen samasta tuotteesta peritään eri hintoja eri asiakkailta muista kuin kustannuksiin liittyvistä syistä.

Ilmiö ei ole uusi. Se on vain tullut uusille kaupan alueille.

– Meillä on ollut jo kauan erilaisia hinnoittelumalleja. Lentolippujen ohella esimerkiksi lainamarginaalit ja erilaiset kanta-asiakashinnat, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) apulaisjohtaja Päivi Seppälä.

Yrittäjänä ja konsulttina certified pricing professional -tittelillä työskentelevä Jouko Riihimäki muistuttaa, että nouseviin hintatarjouksiin, toisin sanoen näkyvään dynaamiseen hinnoitteluun, perustuvat huutokaupat ovat verkkokaupan menestystarina.

Kuinka arvokas tämä on
juuri sinulle juuri nyt?


Jouko Riihimäen mukaan dynaamisen hinnoittelun kuluttajakauppaan tulon taustalla on kaupan muuttunut ajattelutapa. Aikaisemmin tuotteen hinta perustui valmistuskustannuksiin. Sen jälkeen hintaa määräsi kilpailupohjainen ajattelutapa, eli kauppiaat katselivat kilpailijoidensa hintoja.

Nykyinen ajattelumalli on arvoperustainen. Kauppias hinnoittelee tuotteensa sen perusteella, kuinka arvokas hän uskoo sen olevan juuri sinulle.

Tätä tekevät etenkin suuret verkkokaupat, joilla vaihtelevat hinnat ovat osa koko bisneslogiikkaa.

– Taustalla on äärimmäisen monimutkaisia matemaattisia kaavoja. Mitä enemmän tietoa on, sitä enemmän hintaa voi muokata. Äärimmilleen vietynä dynaaminen hinnoittelu on yksilökohtaista, Riihimäki selittää.

Riihimäen mukaan dynaaminen hinnoittelu on mahdollista ihmisten huonon muistin vuoksi. Yhdeksän kymmenestä kuluttajasta ei muista, kuinka paljon kaupasta juuri ostettu maitotölkki maksaa. Sama pätee nettisivulla juuri nähtyyn hintaan, jonka ei huomata muuttuneen.

Mutta saako
niin tehdä?


Dynaamiseen hinnoitteluun liittyy sekä eettisiä että juridisia ongelmia.

– Onko tämä huijaamista? Kyllähän myyjä pyrkii saamaan parhaan mahdollisen hinnan. Markkinataloudessa ei ole väärin ottaa voittoa. Toisaalta riskiorientoitunut asiakas näkee tässä huijauksen, kun kauppias yrittää maksimoida tulostaan, Jouko Riihimäki pyörittelee.

Dynaaminen hinnoittelu saattaa myös rikkoa lain syrjintäkieltoa sekä tietosuojalakia.

– Asiakkaita ei saa syrjiä esimerkiksi iän tai sukupuolen mukaan. Jos henkilöön liittyvällä perusteella joku maksaa enemmän kuin joku toinen henkilöryhmä, silloin voidaan puhua lainvastaisesta syrjinnästä, KKV:n Seppälä sanoo.

Lisäksi on mahdollista, että asiakkaitaan profiloivat kaupat luovat laittomia henkilörekisterejä.

Seppälän mukaan suurin ongelma dynaamisessa hinnoittelussa on siinä, että kuluttajilla ei ole tietoa siitä, mitä tietoa heistä kerätään ja miten sitä käytetään. Tämä rajoittaa myös kuluttajien mahdollisuuksia toimia.

Onko siitä
iloakin?


Parhaimmillaan tietojen kerääminen voisi toimia jopa kuluttajan eduksi. Seppälä pohtii, että tietoja keräävät kaupat esittäisivät asiakkaalle yhteenvedon tämän ostokäyttäytymisestä, jota asiakas voisi hyödyntää eri palveluntarjoajia vertaillessaan.

Tietoa asiasta on toistaiseksi kovin vähän. Seppälän mukaan viranomaiset ovat kiinnostuneet dynaamisen hinnoittelun vaikutuksista kuluttajiin ja työskentelevät saadakseen hinnoittelumallit läpinäkyviksi.

– Keskustelu on avattu ja sitä käydään nyt, Seppälä sanoo.

Jouko Riihimäki uskoo, että läpinäkyvyys seuraa dynaamista hinnoittelua viiveellä. Lentolippujen varaaminen oikealla hetkellä oli aikaisemmin matkatoimistojen omaa salatiedettä, nyt kuka tahansa voi tehdä sen itse.

Dynaaminen hinnoittelu on Riihimäen mukaan kauppiaalle vain yksi väline muiden joukossa. Staattisissa hinnoissa on omat etunsa, sillä ne tuovat uskollisia asiakkaita, jotka eivät katsele koko ajan sivulle.

Nyt vastuu siirtyy kuluttajalle. Näiden tulisi Riihimäen mukaan vertailla ahkerasti – ja mikäli mahdollista – yrittää muistaa aiemmin näkemänsä hinnat. Hän uskoo dynaamisen hinnoittelun painaneen hintoja myös alaspäin.

– Tällä hinnoittelulla voi menettää rahaa, mutta myös voittaa. Tosin hyvistä kaupoista ei kukaan valita.

Voiko sille
tehdä jotain?


Asiakkaan profilointiin käytettävää tietoa voidaan kerätä kahdella tavalla. Tietoa saadaan suoraan asiakkaalta perustuen hänen ostohistoriaansa ja hänen antamiinsa henkilökohtaisiin tietoihin, kuten syntymäaikaan ja harrastuksiin. Toinen tapa on tietojen ostaminen, kertoo BBC.

Jos suojautuu ensimmäiseltä, suojautuu helpommin myös jälkimmäiseltä. 

Käytännön tasolla dynaaminen hinnoittelu perustuu nettiselaimen evästeisiin tallennettuun kuluttajan toimintaan verkossa. Amerikkalaisen uutiskanava NBC:n mukaan jotkut kaupat nostavat tuotteen hintaa, kun asiakas on käynyt katsomassa sivua riittävän monta kertaa.

Tähän voi vaikuttaa käyttämällä useampaa selainta tai tietokonetta tai yksityisen selauksen tilaa. Lisäksi on mahdollista luoda kauppaan kaksi asiakastiliä: yksi selailuun ja toinen ostamiseen.

Mikäli hinnoittelu taas perustuu ip-osoitteen maantieteelliseen paikantamiseen, myös välityspalvelimen ulkomaiseen vaihtavasta selainlaajennuksesta voi olla iloa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  2. 2

   Asiantuntijat hämmästyivät hallituksen halusta myydä omistuksia: ”Valtio menettää ikiajoiksi osakkeiden osinkotuotot”

  3. 3

   Nyt tarkkana verokortin tulorajan suhteen! Satoja tuhansia suomalaisia uhkaa verotasaus loppuvuonna

  4. 4

   Wärtsilä: tulosvaroitus!

  5. 5

   Hallituksen päätös parafiinisesta dieselöljystä sai Yrittäjät ja SKAL:n takajaloilleen: ”Yllätysläpsäisy dieseliä käyttävien poskelle”

  6. 6

   Fiva huolestui asuntolainojen matalista marginaaleista – ”Yli 30 vuoden asuntolainoja on onneksi erittäin vähän”

  7. 7

   Ruotsissa hallitus julkaisi ylijäämäbudjetin ensi vuodelle

  8. 8

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  9. 9

   Stockmannin asiakas osti 600 eurolla vaatteita, ei saanut muovi­kassia ilmaiseksi – ”Varakkaampien ei kuulu joutua maksamaan samoja pikku­juttuja kuin muiden?”

  10. 10

   Budjetin hintalaput julki: Keskiluokan verot kiristyvät, bensavero nousee

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  2. 2

   Budjetin hintalaput julki: Keskiluokan verot kiristyvät, bensavero nousee

  3. 3

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  4. 4

   Stockmannin asiakas osti 600 eurolla vaatteita, ei saanut muovi­kassia ilmaiseksi – ”Varakkaampien ei kuulu joutua maksamaan samoja pikku­juttuja kuin muiden?”

  5. 5

   Näin hallituksen budjetti vaikuttaa suomalaisiin: pienituloisten tuloverot alas, perusturvaan 20 euroa ja bensa kallistuu

  6. 6

   Nyt tarkkana verokortin tulorajan suhteen! Satoja tuhansia suomalaisia uhkaa verotasaus loppuvuonna

  7. 7

   Hallituksen päätös parafiinisesta dieselöljystä sai Yrittäjät ja SKAL:n takajaloilleen: ”Yllätysläpsäisy dieseliä käyttävien poskelle”

  8. 8

   Näin kova brexit iskisi Suomen ja Britannian kauppaan – autojen tuonti voi loppua kokonaan

  9. 9

   Tjäreborgin emoyhtiö hakeutumassa konkurssiin Yhdysvalloissa – umpikuja velkojien kanssa

  10. 10

   PAU vihjaa uudesta työtaistelusta: ”Postin uusin viesti ei takaa kenellekään mitään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  2. 2

   Maksamisen muutos yllätti OP:n asiakkaat – Tertulta meni kerralla lukkoon koko perheen tilit

  3. 3

   Näin maksaminen korteilla ja verkossa muuttuu lauantaina – ”Minkään ei tulisi viikonlopun aikana räjähtää”

  4. 4

   Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

  5. 5

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  6. 6

   Älä vain unohda pin-koodiasi – pankkikortin magneettiraita poistuu sunnuntaina käytöstä

  7. 7

   Osuuspankin asiakaspalvelu meni tukkoon – asiakkaat ihmettelivät pankin lähettämää tekstiviestiä

  8. 8

   Posti palkkaa satoja uusia vuokra­työn­tekijöitä noin 8,90 euron tunti­palkalla – PAU: ”Ei tällaista ole ennen tehty näin massiivisessa mitta­kaavassa”

  9. 9

   Pekka jakaa postia yön selässä alle 10 eurolla tunti – yhteiskunta tukee yli 500 eurolla kuussa: ”Eihän näistä saisi oikein edes puhua”

  10. 10

   13 000 ”tunnolliselle” suomalaiselle yllätys: veroja räpsähti takaisin tilille – verottaja kertoo miksi

  11. Näytä lisää