Siemens etsii ostajaa NSN:lle – Nokian osake nousi selvästi

The Wall Street Journalin mukaan Siemens houkuttelee pääomasijoittajia NSN:n ostamiseen. Uutiset nostivat Nokian osaketta Helsingin pörssissä.

14.6.2013 16:47 | Päivitetty 14.6.2013 19:24

The Wall Street Journal –lehti (WSJ) kirjoitti tänään, nojaten nimettömiin sisäpiirilähteisiin, että saksalainen Siemens on keskustellut useiden pääomasijoittajien kanssa niiden kiinnostuksesta ostaa koko Nokia Siemens Networks (NSN).

Markkinakommenttien mukaan uutiset laittoivat Nokian osakkeen reippaaseen nousuun tänään Helsingin pörssissä. Nokian osake päätti päivän lähes viiden prosentin nousussa 2,75 euroon.

Sijoitusrahastoja ovat WSJ:n mukaan ainakin TPG, Blackstone Group ja KKR.

Toinen, sisäpiiriläisten mukaan epätodennäköisempi, vaihtoehto on Siemensin oman osuuden myyminen.

Siemens ja Nokia omistavat NSN:n puoliksi.

Siemens haluaa irti,Nokia ei

Siemens on jo pitkään esiintynyt tahona, joka haluaa päästä eroon NSN:stä.

– NSN ei ole yritys jossa aiomme olla mukana tulevaisuudessa … uskon, että vuonna 2013 Siemens auttaa NSN:ää siirtymään parempaan tilanteeseen, Siemensin talousjohtaja Joe Kaeser kertoi aiemmin tänä vuonna.

Nokialle NSN on sen sijaan tuonut mieluista kassavirtaa, yrityksen älypuhelintoiminnan takkuillessa.

WSJ:n sisäpiiritietojen mukaan Siemensin aloite sijoitusrahastoille tuli samaan aikaan, kun Nokia tutkii mahdollisuuksia Siemensin ulos ostamiseen.

Molempien yritysten pyrkimykset mahdollistaa huhtikuussa tapahtunut osakassopimuksen muutos, joka vapauttaa osapuolet oman osuutensa myymiseen.

Ailahtelevaamenestystä

NSN:n menestys on ollut sen perustamisesta vuonna 2007 asti vaatimatonta, mutta viime aikoina yritys on parantanut otteitaan.

Se on leikannut noin neljänneksen työvoimastaan ja myynyt liiketoimintayksiköitään. 

NSN:n käyttökate oli niukasti positiivinen tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ja noin 250 miljoonaa euroa viime vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Myös listautuminen mahdollista

Jos NSN:n yrityskauppa ei toteudu, on myös pörssilistautuminen mahdollista. Credit Suisse -pankin analyytikoiden mielestä NSN:n listautuminen olisi ”kaikkein järkevintä” Nokialle, kirjoittaa WSJ.

Credit Suissen analyytikoiden mukaan listautumisessa NSN:n arvo olisi mahdollisesti noin 0,6-kertainen sen vuoden 2014 liikevaihtoon nähden, eli noin 7,1–7,5 miljardia euroa, velka mukaan luettuna.

Analyytikoiden mukaan yrityskaupassa yrityksen arvo olisi vain noin 4-5 miljardia euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?