Uusimmassa suhdanneanalyysissään konsulttitoimisto luettelee ensin koko lailla samat asiat kuin muiden eri tahojen julkaisemissa suhdanne-ennusteissa.
Suomessa ja euroalueella talouskasvu on miinuksella tänä vuonna, mutta pyristelee kohtalaiseen nousuun ensi vuonna. Yhdysvalloissa talous kasvaa jo tänä vuonna ja jatkaa samoilla linjoilla ensi vuonna.
Sitten alkaa ennusteen mielenkiintoisempi osuus, jossa tarkastellaan maailmantalouden eri toimijoiden tekemiä liikkeitä ja niistä aiheutuvia globaaleja riskejä.
Analyysin pahimman skenaarion mukaan on mahdollista, että maailmantaloudessa koetaan samaa kokoluokkaa oleva shokki kuin vuoden 2008 finanssikriisissä tai Euroopan kriisimaiden valtiovelkakirjojen korkojen nousun laukaisemassa kriisissä.
Pitkittyneet elvytystoimet luovat jossain muhivia kuplia
Kansainvälinen järjestelypankki BIS on varoittanut pitkittyneen rahapoliittisen elvytyksen rahoitusmarkkinoita vääristyvästä vaikutuksesta. Varsinkin Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat eriytyneet muun talouden kehityksestä.
Keskuspankin massiiviset elvytystoimet ja nollakorkokanta eivät ole saaneet aikaiseksi talouskasvua, mutta niiden pidempiä aikaisia vaikutuksia rahoituksia ei tunneta kunnolla, todetaan analyysissä.
Konsulttitoimiston mukaan nykyiset elvytystoimet on omiaan luomaan talouteen kuplia, jotka puhjetessaan aiheuttavat arvaamattomia seurauksia. Kaksi viimeisempää kriisiä johtuivat Yhdysvaltojen asuntomarkkinakuplan ja Euroopan kriisimaiden joukkovelkakirjamarkkinakuplan puhkeamisesta.
Näissä tilanteissa keskuspankit ovat ryhtyneet voimakkaisiin elvytystoimiin, ja niillä ei ole enää käyttämättömiä keinoja, jos uusi globaali kriisi iskee.
Japani leikittelee tuntemattomilla vesillä
Analyysin mukaan on syytä olla huolissaan myös Japanin harjoittamasta elvytyspolitiikasta, jossa keskuspankin ohjauskorko on laskettu negatiiviseksi ja se harjoittaa ”epäsuoraa setelirahoitusta”.
Käytännössä toimilla pyritään muodostamaan kuplia, joilla Japanin talous saataisiin elvytettyä, todetaan analyysissä todetaan. Konsulttitoimisto epäilee kuitenkin, onko Japanin talous valmis tällaiseen elvytykseen ja muistuttaa, että sen valtionvelka on huolestuttavat yli 200 prosenttia bruttokansantuotteesta. Jos toimet nostaisivat sen valtionvelan korkoa kolme prosenttia, sen korkomaksut nousisivat kuusi prosenttia.
Konsulttitoimistosta epäillään kestäisikö Japanin talous tällaista. Kun mukaan lisätään euromaiden talousongelmat, maailman taloustilanteesta alkaa muodostua huolestuttava kuva.
Pankit ja yritykset pystyssä vain tekohengityksellä
Analyysissä epäillään, että pankkisektoria ja maailmantaloutta pelastettiin vuonna 2008 sittenkin liian voimakkain keinoin.
– On niin ikään mahdollista, että näiden toimenpiteiden seurauksena maailmantalous elää eräänlaisessa ”zombietaloudessa”, missä kannattamattomat pankit ja yritykset pysyvät pystyssä ainoastaan halvan rahan ja valtioiden pelastuspakettien turvin, todetaan analyysissä.
Analyysin pessimistisen skenaarion toteutumisen todennäköisyys on sen mukaan 10 prosenttia. Tässä skenaariossa maailmantalouteen kohdistuva sokki laukaisee globaalin rahoitusmarkkinakriisin.
Syynä voi olla esimerkiksi suuren kansainvälisen pankin romahdus, valtion joukkovelkakirjamarkkinoiden romahdus tai laajamittainen sota Lähi-idässä, todetaan analyysissä.