Pörssi toipuu aamun synkkyydestä

Iltapäivällä Helsingin pörssi oli liki toipunut aamupäivän synkkyydestään ja liikkui lähellä eilisiä päätöstasojaan.

13.6.2013 16:09 | Päivitetty 13.6.2013 16:09

Pörssejä on painanut tänään Maailmanpankin tuore kasvuennuste, jossa maailmantalouden kasvun odotettiin jäävän 2,2 prosenttiin, kun vielä alkuvuodesta ennuste oli 2,4 prosenttia. Erityisesti kehittyvien talouksien kuten Kiinan talouskasvun odotetaan jäävän ennakoitua pienemmäksi 7,7 prosenttiin.

Näkymien heikkeneminen hermostutti etenkin Aasiassa, jossa Nikkei-indeksi putosi yli kuusi prosenttia. Lasku jatkui myös Euroopan pörsseissä, mutta päivän mittaan alamäki on loiventunut.

Laaja yleisindeksi Stoxx Europe 600 oli 0,9 prosenttia miinuksella.

Myös Suomessa saatiin uusi suhdanne-ennuste, joka jatkoi aiempien linjaa. Pankki- ja vakuutuskonserni LähiTapiola pudotti talousennustettaan, ja arvioi Suomen bruttokansantuotteen kutistuvan tänä vuonna 0,5 prosenttia.

Noin kello 14.50 Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH oli 0,2 prosenttia laskussa. Suurimpien yhtiöiden OMX 25 oli laskenut 0,1 prosenttia.

Osakkeita oli vaihdettu 115 miljoonalla eurolla, josta Nokiaa oli 16 miljoonaa. Toimialoista vahvimmassa nousussa oli teknologia. Heikoimmin sujui teleoperaattoreilla. TeliaSonera oli laskenut 1,2 prosenttia ja Elisa 0,1 prosenttia.

Vaihtokärjessä matkapuhelinyhtiö Nokia oli edennyt 0,7 prosenttia 2,63 euroon.

Voimaloita ja merimoottoreita valmistava Wärtsilä sai 150 miljoonan euron lainan Euroopan investointipankilta (EIP). laina myönnettiin hankkeeseen, jossa Wärtsilä pyrkii kehittämään entistä puhtaampia ja automatisoituja moottoreita ja voimalaitoksia. Yhtiön osake oli laskenut 0,6 prosenttia.

Vaihtokolmosena Kone oli laskenut 0,3 prosenttia.

Rakennusyhtiö YIT kertoi solmineensa 10 miljoonan euron arvoisen sopimuksen Düsseldorfin ammattikorkeakoulun kampuksen uudisrakennushankkeesta. YIT:n osake oli edennyt 0,1 prosenttia.

Kauppakonserni Stockmannin myynti sujui toukokuussa vuodentakaista vilkkaammin. Konsernin liikevaihto oli toukokuussa 167,8 miljoonaa euroa. Yhtiön B-osake oli 0,5 prosentin laskussa.

Rengasyhtiö Nokian Renkaiden osake oli kivunnut 1,2 prosenttia. Nordea nosti yhtiön osakkeen suosituksen tasolle "vahva osta", kun se aiemmin oli tasolla "osta".

Myös metsäteollisuus oli myötäisessä. UPM:n osake oli 0,8 prosentin nousussa ja Stora Enson R-osake vahvistunut 0,8 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?