Saisimmeko lisää eettisesti kestävää johtamista? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saisimmeko lisää eettisesti kestävää johtamista?

Julkaistu: 13.6.2013 12:09, Päivitetty 13.6.2013 12:09

Euroopan komissio sai äskettäin valmiiksi ehdotuksen yhteiskuntavastuullisen raportoinnin laajentamisesta. Olisi hienoa, jos se saisi yritysjohdon tosissaan miettimään, miten maailmasta saataisiin parempi paikka. Tämä ajatusmalli voisi edistää myös yrityksen tuotteiden myyntiä.

Euroopan komissio ehdottaa, että yritykset kertovat jatkossa yhteiskuntavastuuraporteissaan myös siitä, miten niitä johdetaan ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi ja lahjonnan ja korruption vähentämiseksi.

Raportti halutaan liittää toimintakertomuksen yhteyteen, jotta yritysjohto joutuisi sitoutumaan siihen. Samansisältöisten raporttien perusteella sijoittaja tai kuluttaja voisi myös helpommin vertailla yrityksiä toisiinsa ja päättää, haluaako rahoittaa tiettyä yritystä tai ostaa sen tuotteita.

Erinomainen uudistus, joka voisi parantaa johtamisen laatua yrityksissä. Parhaimmillaan se voisi ehkäistä esimerkiksi yhteistyötä ala-arvoisissa olosuhteissa toimivien halpatuotantoyritysten kanssa ja karsia johdon yliampuvia etuisuuksia tai kevein perustein tehtyjä organisaatiomuutoksia.

Moni yritys raportoi toiminnastaan jo aktiivisesti. Esimerkiksi suomalaisten on helppo kertoa siitä, että tasa-arvo on työelämässä monia muita maita edellä. Pulmana onkin se, laativatko epäeettisesti toimivat yritykset raporttinsa niin, että epäkohdat jäävät rivien väliin.

Uuden käytännön arvioidaan astuvan voimaan tilikauden  2017 raportointiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?