Pörssi loivassa nousussa muun Euroopan mukana

Helsingin pörssi on loivassa nousussa muun Euroopan vanavedessä. Nokia on vaihtokärjen suurin laskija.

12.6.2013 16:18 | Päivitetty 12.6.2013 16:17

Helsingin pörssi oli iltapäivällä hienoisessa nousussa aamupäivän laskun jälkeen. Myös muualla Euroopassa pörssit olivat eilisen selvän alamäen jälkeen aavistuksen verran plussalla.  Noin kello 16.05 Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH oli noussut 0,7 prosenttia. Suurimpien yhtiöiden OMX 25 -indeksi oli edennyt saman verran.

Osakkeita oli vaihdettu 152 miljoonalla eurolla, josta Nokian osuus oli 16,3 miljoonaa euroa.  Eurooppalainen yleisindeksi Stoxx Europe 600 oli 0,4 prosenttia plussalla. Myös isot eurooppalaispörssit olivat loivassa ylämäessä, Frankfurtia lukuun ottamatta. Helsingissä vaihtokärkenä oli Nokian Renkaat, jonka osake oli painunut 0,9 prosenttia.

Sekä Citigroup että Morgan Stanley varoittivat, että autojen myynnin väheneminen Venäjällä saattaa verottaa Nokian Renkaiden tulosta.  Citigroupin mukaan Nokian Renkaiden tuloskehitys on ollut pettymys jo usean vuosineljänneksen ajan. Citi asetti yhtiön osakkeen "least preferred" -listalleen.

Morgan Stanley puolestaan alensi Nokian Renkaiden 12 kuukauden tavoitehinnan 31 euroon 33 eurosta.  

Vaihtokärjessä toisena oli Nokia, jonka osake oli halventunut 1,4 prosenttia 2,59 euroon.

Vaihtokärjessä suurimmassa nousussa olivat hissiyhtiö Kone (+2,2 %) sekä voimaloita ja merimoottoreita valmistava Wärtsilä (+1,3 %).

JP Morgan Chase antoi Wärtsilän osakkeelle uuden "ylipainota" –suosituksen. Tavoitehinta on 41 euroa. 

Ennusteista hallaa

Suomen Pankki ja Nordea synkensivät eilen Suomen talouden tämän ja ensi vuoden ennusteitaan.

Tutkimusyhtiö Inderesin mukaan ennusteet ovat hallaa erityisesti Stockmannille ja Keskolle.

Inderes ennustaa ongelmia myös asuntomarkkinoille, mikä näkyisi rakennusyhtiöiden YIT:n ja Lemminkäisen tilanteessa.  Stockmannin osake oli noussut 1,3 prosenttia ja Keskon laskenut 1,2 prosenttia.

Lemminkäisen osake oli laskenut 0,1 prosenttia, ja YIT:n osake oli noussut 0,2 prosenttia. Vesikemianyhtiö Kemira tiedotti saattaneensa loppuun huhtikuussa aloitetut yhteistoimintaneuvottelunsa, lopettavansa Vaasan tuotannon ja irtisanovansa 60 työntekijää. Kemiran osake oli kallistunut 0,3 prosenttia.  Tekstiili- ja designyritys Marimekko ilmoitti avaavansa kesän aikana 11 uutta shop-in-shop myymälää Pohjois Amerikassa. Yhtiö aloittaa myös kesämallistoyhteistyön Gapin Banana Republicin kanssa. Marimekon osake oli kallistunut 0,1 prosenttia. 

Konepajayhtiöistä Metso oli noussut 0,7 prosenttia, Konecranes 1,4 prosenttia ja Cargotec 4,3 prosenttia.  Teräsyhtiöistä Rautaruukin osake oli kallistunut 1,1 prosenttia ja Outokummun 1,4 prosenttia.  Finanssikonserni Sammon osake oli noussut 0,5 prosenttia ja Nordean 1,4 prosenttia. Pohjola Pankin osake oli kallistunut 1,5 prosenttia.  Metsäyhtiöistä Stora Enson R-osake oli halventunut 0,5 prosenttia ja UPM:n osake laskenut 0,1 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?