EK: Tämä vuosi on menetetty vuosi

Teollisuuden kiinteät investoinnit Suomeen kääntyvät Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) investointitiedustelun mukaan noin kymmenen prosentin laskuun tänä vuonna.

11.6.2013 15:17 | Päivitetty 11.6.2013 15:21

EK:n johtavan ekonomistin Penna Urrilan mukaan investoinnit eivät ole päässeet vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen kunnolla vauhtiin.

Investointien määrä oli Urrilan mukaan pohjalukemissa vuonna 2010, jonka jälkeen vuonna 2011 investoinnit kasvoivat kohtuullisesti ja vielä viime vuosikin toi vajaan kahdeksan prosentin kasvun kiinteisiin investointeihin. Tänä vuonna teollisuusyritykset arvioivat Suomeen kohdistuvien kiinteiden investointien laskevan runsaasta 3,5 miljardista eurosta vajaaseen 3,2 miljardiin euroon.

– Noususykli jäi aika lyhyeksi ja laimeaksi finanssikriisin jälkeen – ainakin tältä erää, Urrila totesi EK:n tiedotustilaisuudessa.

Investoinnit supistuvat tiedustelun mukaan tänä vuonna suurimmalla osalla teollisuuden toimialoista. Selkeää laskua olisi muun muassa metallien jalostuksessa ja viime vuonna investointeja voimakkaasti lisänneessä kemianteollisuudessa. Metsäteollisuuden investointeihin tiedustelu ennakoi runsaan kuuden prosentin laskua. Elektroniikka- ja sähköteollisuuden investointien laskusuunta jatkuisi tänä vuonna edelleen.

– Toimialoista myönteinen on esimerkiksi konepajateollisuus, siellä investoinnit ovat tänä vuonna plussalla, Urrila kertoo.

Konepajateollisuuden kiinteät investoinnit kasvavat tiedustelun mukaan tänä vuonna runsaat kuusi prosenttia 855 miljardiin euroon. Investoinnit kasvaisivat myös elintarviketeollisuudessa.

T&k-menot vähenivät liki 10 %

Myös tutkimus- ja tuotekehitystoiminta on supistumassa tänä vuonna liki 10 prosenttia alle kolmeen miljardiin euroon. T&k-menot  laskivat viime vuonna runsaat 15 prosenttia. Urrilan mukaan T&k-menoista onkin kadonnut kahdessa vuodessa liki miljardi euroa.

– En usko, että ne korvautuisivat lyhyellä aikavälillä, Urrila arvioi.

Eniten t&k-menot  laskisivat tänä vuonna teknologiateollisuudessa.

Hallituksen maaliskuinen kehysriihipäätös yhteisöverokannan alentamisesta nykyisestä 24,5 prosentista 20 prosenttiin ensi vuoden alusta lähtien ei ehtinyt vaikuttaa ainakaan kaikkien kyselyyn vastanneiden yritysten investointisuunnitelmiin, sillä kyselyyn vastattiin maalis-huhtikuussa.

EK:n johtaja Jussi Mustosen mukaan nyt on tehty oikeansuuntaisia toimia, mutta ne eivät vielä näy yritysten investointihalukkuudessa. Hän muistuttaa, että yhteisöverokannan alennus tulee voimaan vasta ensi vuoden alussa ja toisaalta talousympäristö on pysynyt epävarmana, mikä ei kannusta yrityksiä lisäämään kapasiteettiaan.

Ennustelaitokset ovat vuoron perään laskeneet ennusteitaan Suomen talouskehityksestä. Tänään esimerkiksi Suomen Pankki käänsi kuluvan vuoden bkt-ennusteensa 0,8 prosenttia miinukselle. Nordea ennustaa puolestaan Suomen talouden supistuvan tänä vuonna 0,5 prosenttia.

– Tämä vuosi on menetetty vuosi, myöntää Mustonen.

Mustonen kuitenkin lohduttelee, että ei ”maailma tähän lopu”. Vaikka käänne ei tule heti, niin jonain päivänä se tulee. Silloin teollisuuden investoinnit saattavat taas nousta kaksinumeroisin luvuin, mikä on ollut tyypillistä aiemminkin isojen pudotusten jälkeen. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?