Unicef: maailmassa 165 miljoonaa alikasvuista lasta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Unicef: maailmassa 165 miljoonaa alikasvuista lasta

Unicefin mukaan maailmassa on 165 miljoonaa alikasvuista lasta. Alikasvuisuus johtuu riittävän ravinnon puutteesta. Lahjoittajamaat kokoontuivat eilen Lontoossa ongelman tiimoilta.

9.6.2013 16:49 | Päivitetty 9.6.2013 16:49

Unicefin johtaja Anthony Lake kertoi uutistoimisto Reutersille, että maailmassa on 165 miljoonaa alikasvuista lasta, joka on seurausta riittävän ravinnon puutteesta.

Alikasvuisuus johtuu siitä, että lapsi ei saa noin ensimmäisen tuhannen päivänsä aikana riittävästi ravintoa. Se aiheuttaa pysyviä muutoksia lapsen aivoissa, ja Laken mukaan tuomitsee lapset elämään elämänsä sairaina, matalakoulutettuina ja köyhinä.

Ongelma ei ole Laken mukaan vain ruoan puute, vaan sen jakaminen.

–Intiaa pidetään ruokaturvallisena maana – mutta se ei tarkoita että ruokaa jaetaan reilusti Intian sisällä, Lake sanoo. Intiassa 48 prosenttia lapsista kärsii aliravitsemuksen aiheuttamasta alikasvusta.

Myös ravinnon laadulla on väliä. Lake muistuttaa, että esimerkiksi Afrikassa syödään usein paljon pelkkää kassavaa, jolloin maha on kyllä täynnä, mutta lapsi ei saa riittävästi ravintoaineita.

Lontoossa järjestettiin eilen ”Nutrition for Growth” –kokous, jossa lahjoittajamaiden odotetaan puuttuvan ongelmaan lisäämällä lahjoitusmääriään.

Unicefin mukaan aliravitsemuksen ratkaiseminen kahdessakymmenessä pahiten aliravitussa maassa maksaa noin 7 miljardia euroa vuodessa. Eilisessä kokouksessa lahjoittajamaat lupasivat noin 3,13 miljardia euroa vuoteen 2020 asti.

Aliravitsemus on yksi maailman suurimpia ongelmia. Brittiläinen lääketieteellinen tutkimusjulkaisu The Lancet julkaisi juuri äskettäin joukon tutkimuksia, joiden mukaan lähes puolet alle viisivuotiaiden lasten kuolemista – noin 3 miljoonaa vuodessa – johtuu aliravitsemuksesta.

Aliravitsemuksen ja sen aiheuttaman alikasvun arvioidaan myös maksavan vuodessa noin 11 prosenttia Afrikan ja Aasian maiden bruttokansantuotteista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?