Yllättävä tulos: vanhenevissa maissa matala inflaatio

Ikääntyvän väestön maissa kuluttajahinnat kallistuvat maltillisesti, selviää sveitsiläisen UBS-pankin tutkimuksesta. Tulos on ristiriidassa tavanomaisten taloustieteen oppien kanssa.

| Päivitetty

Mitä vanhempi väestö, sitä matalampi inflaatio eli kuluttajahintojen nousu, ilmenee sveitsiläisen UBS-pankin tutkimuksesta. Pankin selvityksessä kartoitettiin eri maiden inflaatiolukemia ja huoltosuhdetta, eli työssäkäyvien osuutta työvoiman ulkopuolella oleviin viiden vuoden ajalta. Tulosten mukaan ikääntyvän väestön maissa inflaatio oli hyvin maltillista. 

– Koska ikääntyvä väestö alkaa nyt näkyä vahvemmin monien kehittyneiden ja kehittyvien maiden näkymissä, antaa se selviä viitteitä inflaation mahdolliselle kehitykselle, UBS:n ekonomisti Andrew Cates sanoo toukokuun lopussa julkaistussa raportissa.   

Uutistoimisto Bloombergin mukaan tutkimuksen tulokset asettavat haasteita kehittyvien maiden keskuspankeille. Cates huomauttaa raportissa, että UBS:n tulokset ovat ristiriidassa taloustieteen tavanomaisten näkemysten kanssa.

Taloustieteen oppikirjojen mukaan väestönkasvun väheneminen johtaa yleensä palkkojen nousuun ja korkeaan inflaation.

– Näkemys jättää huomiotta väestöllisten tekijöiden vaikutuksen kulutustavaroiden ja kiinteistöjen kysyntään, Cates selittää eroa Bloombergin mukaan. 

Cates viittaa Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserven tutkimukseen, jonka mukaan palkoista pääasialliset tulonsa saavat nuoret suosivat korkeita palkkoja ja siten myös korkeampaa inflaatiota. Ikääntyvillä puolestaan on muuta omaisuutta, jonka arvoa inflaatio syö. 

– Millä tahansa suurimmalla väestöryhmällä on enemmän mahdollisuuksia kontrolloida politiikkaa ja taloutta, Cates toteaa. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?