S-Pankki kilpailee työntekijöidensä työehtosopimuksella - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

S-Pankin kilpailuvaltti: työntekijöiden työehdot

S-Pankin työntekijöihin sovelletaan kaupan alan työehtosopimusta, kun muiden pankkien työntekijät kuuluvat rahoitusalan työehtosopimuksen piiriin. Ammattiliitto Pron Antti Hakalan mukaan S-Pankki voi teettää töitä huonommilla työehdoilla kuin muut pankit. Muuttuuko tilanne, kun S-Pankki laajenee?

7.6.2013 17:38 | Päivitetty 7.6.2013 16:59

Kunnianhimoisesti laajenevalla S-Pankilla on ollut kilpailuetu muihin pankkeihin. Sen työntekijät tekevät töitä kaupan alan työehtosopimuksella, kun kilpailijoiden työntekijöihin sovelletaan rahoitusalan työehtosopimusta.

Rahoitusalalla työehtosopimus on parempi kuin kaupan alalla. Rahoitusalan työntekijöitä edustavan ammattiliitto Pron finanssisektorin edunvalvontajohtajan Antti Hakalan mukaan kaupan alan työehtosopimuksella ei pitäisi tehdä rahoitusalan töitä.

S-Pankissa kuitenkin tehdään. Pankki itsessään työllistää 286 henkilöä. Lisäksi pankille tekee töitä yli tuhat työntekijää alueosuuskaupoissa. Sekä alueosuuskaupoissa että S-Pankissa työntekijät saavat erilaisia lisiä pankkityöstään.

– Käsityksemme mukaan S-Pankin työehdot eivät ole yhtä hyvät kuin rahoitusalan työehtosopimuksessa. Tässä tulee S-Pankille kilpailuetu, kun se voi teettää töitä huonommilla työehdoilla kuin muut pankit, Hakala sanoo.

– Se on täysin lainmukainen mutta erikoinen asetelma.

Neuvottelutlomien jälkeen?

S-Pankki kertoi eilen yhdistyvänsä Tapiola Pankin kanssa. Viime viikolla S-Pankki kertoi hankkivansa finanssipalveluyhtiö FIM:n. Uuden S-Pankin henkilöstö kasvaa 322:llä työntekijällä. Heihin sovelletaan nykyisin rahoitusalan työehtosopimusta.

Kun S-Pankki perustettiin viisi vuotta sitten, kaupan alan työntekijöitä edustava Palvelualojen ammattiliitto PAM ja ammattiliitto Pron edeltäjä Suora sopivat, että S-Pankin työntekijät jäävät PAM:n huomaan.

Ammattiliitot olivat tuolloin tukkanuottasilla, kun ne kilpailivat jäsenistä. Sopu syntyi kirjauksella, että noudatettavaa työehtosopimusta tarkastellaan uudelleen, jos S-Pankki laajenee merkittävästi. Silloin S-Pankin katsottiin olevan kauppapankki, joka palvelee kaupan asiakkaita. Asuntoluottoja ja rahastopalveluja tarjoava S-Pankki ei kauppapankiksi enää taivu.

PAM:n, Pron ja Kaupan liiton välisen kirjauksen mukaan neuvottelut aloitetaan välittömästi, jos S-Pankki laajenee kauppapankista suuremmaksi, PAM:n kaupan alan neuvottelupäällikkö Juha Ojala sanoo. Hän kuitenkin arvelee, että neuvottelut alkavat vasta lomien jälkeen.

"Fiksutneuvottelut"

Ammattiliitot PAM ja Pro sekä Kaupan liitto ovat keskustelleet S-Pankin työntekijöiden tilanteesta viimeksi viime vuonna. Tulevat neuvottelut koskevat ennen kaikkea S-Pankki Oy:n ja S-Asiakaspalvelujen työntekijöiden asemaa. PAM:n Juha Ojalan mukaan alueosuuskauppojen palveluksessa olevat 1 000-1 500 S-Pankin asiakaspalvelutehtävissä työskentelevää halutaan pitää neuvottelujen ulkopuolella.

S-Pankki ja Tapiola Pankki yhdistyvät ensi vuoden alussa. Kaupan alan työehtosopimus päättyy ensi vuoden huhtikuun lopussa.

– Tässä on hyvin aikaa neuvotella. Tämä on tarkoitus katsoa fiksusti PAM:n, Pron ja Kaupan liiton kanssa, Ojala sanoo.

Hänen mukaansa ammattiliittojen kesken voi tulla kilpailua työntekijöistä. S-Pankin nykyisistä työntekijöistä PAM ei aio Ojalan mukaan pitää "keinotekoisesti kiinni", koska PAM:lla on tällä haavaa jäseniä 230 000. Alueosuuskauppojen työntekijöihin sen sijaan sovelletaan jatkossakin kaupan alan työehtosopimusta, Ojala sanoo.

– Kyllä tämä ihan järkisyillä ratkaistaan. Vuonna 2008 oli myrskyä, mutta vastaavaa ei ole nyt odotettavissa.

Kaikki ei olekauppaa

Neuvotteluissa sovellettavasta työehtosopimuksesta väännetään erityisesti siitä, laajeneeko S-Pankki kokonaisvaltaiseksi pankiksi ja ovatko S-Asiakaspalvelun työntekijät töissä rahoitusalalla vai kaupassa.

– Emme halua väittää, että kaikki olisi kauppaa. Haluamme katsoa, onko S-Pankki täysi pankki, ja toki se siltä näyttää, Ojala sanoo.

Ojalan mukaan PAM ei halua antaa kenellekään keinotekoista kilpailuetua. Myös Pron tavoitteena on, että kukaan ei voi kilpailla epäreilusti, Antti Hakala sanoo.

– On varmaa, että erilaiset järjestelyt ja rakennemuutokset lisääntyvät finanssialalla. Siksi on tärkeää, että palkansaajaliitot tekevät yhteistyötä, hän toivoo.

S-Pankin edustajaa ei tänään tavoitettu kommentoimaan työntekijöidensä työehtosopimustilannetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?