Pankki: Palkat eivät pysyneet asuntohintojen perässä

Poikkeuksellisen pitkään jatkunut heikko talouskasvu puree asuntojen hintoihin ennemmin tai myöhemmin, uskoo POP Pankki. Jo nyt asuntojen hinnat ovat kasvaneet tietyillä alueilla selvästi palkkoja nopeammin.

| Päivitetty

POP Pankin Kansalaissuhdanne-ennusteessa Suomen talouden lähiajan näkymät eivät ole valoisia. Tälle vuodelle pankki povaa olematonta 0,1 prosentin talouskasvua ja ensi vuodelle yhden prosentin bruttokansantuotteen kasvua.

– Pitää mennä todella kauas historiassa – 1800-luvun nälkävuosiin ja sisällissodan tapahtumiin – että löydämme yhtä pitkään kestäneen heikon BKT:n kehityksen, totesi POP Pankkiliiton johtaja Timo Hulkko ennusteen julkaisutilaisuudessa.

Palkkakehitys on vaatimatonta sekä tänä että ensi vuonna, ennusteessa todetaan.

Suhteessa tulotason nousuun korkea inflaatio syö kuluttajien ostovoimaa ja epävarmuus tulevasta leikkaa intoa kuluttaa. Kuluttajahinnat nousevat tänä vuonna 1,6 prosenttia ja ensi vuonna noin kaksi prosenttia, POP Pankki ennustaa. Eniten nousupaineita on vuokrissa ja elintarvikkeissa.

"Asuntohintojen nousu yllättävää"

Epävarmuus tulevasta leviää asuntomarkkinoille, ennusteessa arvioidaan. Asuntokauppojen määrää vähentää työttömyyspelkojen lisäksi asuntolainojen ehtojen kiristyminen pankkisääntelyn voimistuessa.

Tähän mennessä Euroopan keskuspankin toimet ovat tukeneet Suomen asuntomarkkinoita, mutta nyt mennään päinvastaiseen suuntaan, Hulkko sanoo.

Suuremmat pääomavaatimukset pankeille näkyvät ylöspäin nousevissa lainamarginaaleissa. POP Pankkiliiton toimitusjohtaja Heikki Sutela arvioi, että korotuspainetta jo nousseissa marginaaleissa on edelleen.

Hulkko kertoi olevansa yllättynyt siitä, että asuntojen hinnat ovat edelleen olleet tietyillä alueilla nousussa. Asuntojen hintojen pitää olla linjassa palkka- ja työllisyystasoon, hän muistutti. Helsingin asuntojen hintojen nousu tänä vuonna ei ole POP Pankin mukaan tätä ollut.

Helsingissä asuntojen hintojen kasvu on vain kiihtynyt viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa. Myös korkean työllisyyden Seinäjoella ja koko Etelä-Pohjanmaalla asuntojen hinnat ovat olleet voimakkaassa kasvussa, ennusteessa todetaan.

– Jos työttömyys kasvaa, hinnat tulevat joustamaan alaspäin, Hulkko uskoi.

Jyväskylässä vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat laskivat jo viime vuonna. Suurten kaupunkien joukossa Jyväskylä kärsii pahimmasta työttömyydestä.

Hulkon mukaan alhainen korkotaso puskuroi hintojen laskua, sillä lainanmaksajien ei tarvitse laittaa asuntoaan heti myyntiin vaikeuksia kohdatessaan. Lisäksi asuntorakentamisen seisahtuminen ja vanhojen asuntojen markkinoille tulon vähentyminen leikkaavat POP Pankin mukaan asuntotarjontaa, mikä vaikuttaa kauppahintoihin korottavasti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?