Tutkimus: Ilmastonmuutos huolettaa suomalaisia

VR Groupin teettämän tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos huolettaa kahta kolmasosaa suomalaisista. Samaan aikaan ihmisten liikennettä koskevassa ympäristötietoisuudessa on puutteita.

5.6.2013 20:15 | Päivitetty 5.6.2013 20:16

Tukimuksen tiedotteen mukaan halu tehdä ekologisia valintoja liikenteessä on olemassa. Valtaosa suomalaisista oli hyvin tai jossain määrin huolissaan ilmastonmuutoksesta. Tiedot erilaisista energiamuodoista ja omien valintojen vaikutuksesta liikenteessä olivat vajavaisia.  

– Kaksi kolmasosaa tutkimukseen vastanneista on sitä mieltä, että julkisen liikenteen osuutta tulisi kasvattaa. Suomalaiset mieltävät junan liikennevälineistä ympäristöystävällisimmäksi, VR Groupin yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuu sanoo.

Tuloksista kävi ilmi, että suomalaiset uskovat energian säästämisen olevan helpompaa asumisen yhteydessä kuin liikenteessä.

Liikenteen ympäristövaikutuksia ei tunneta

Lähes viidesosa tutkimukseen vastanneista ei tiennyt vesivoiman olevan uusiutuva energiamuoto.

19 prosenttia naisista ja 10 prosenttia miehistä luokitteli virheellisesti maakaasun uusiutuvaksi energiaksi. Myös muissa tiedoissa on parantamisen varaa.

Vain viidennes vastaajista tiesi junaliikenteen käyttävän pääosin uusiutuvaa energiaa. Kaksi kolmesta vastaajasta arvioi junien tuottavan vähiten liikenteen hiilidioksidipäästöjä muihin välineisiin verrattuna.

Suomalaisista 61 prosenttia olisi valmis korvaamaan yksityisautoilua muilla liikkumismuodoilla ja hoitamaan vain pakolliset ajot autolla.

Tutkimuksen toteutti YouGov Finland.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?