Raportti: Sotšin talviolympialaiset ovat ison luokan huijaus - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Raportti: Sotšin talviolympialaiset ovat ison luokan huijaus

Venäjän varapääministeri Dmitri Kozak (vas.), Britannian pääministeri David Cameron (toinen vas.) ja Venäjän pääministeri Vladimir Putin (oik.) vierailivat olympialaisten pitopaikalla toukokuussa.

Venäjän varapääministeri Dmitri Kozak (vas.), Britannian pääministeri David Cameron (toinen vas.) ja Venäjän pääministeri Vladimir Putin (oik.) vierailivat olympialaisten pitopaikalla toukokuussa.

Julkaistu: 4.6.2013 11:30, Päivitetty 4.6.2013 11:30

BBC:n mukaan venäläiset oppositiojohtajat syyttävät ensi vuonna pidettävien Sotšin talviolympilaisten valmisteluja valtavasta korruptiosta.

Oppostiojohtajien mukaan kisojen valmisteluissa on puhallettu yli 20 miljardia euroa. Heidän tekemiensä laskelmien mukaan kustannukset nousevat noin 40 miljardiin euroon, kun alkuperäinen budjetti oli tästä vain puolet, kertoo BBC. Summa on suurin talviolympialaisten historiassa.

Boris Nemtsovin ja Leonid Martynyukin raportin mukaan Sotšin talviolympialaisten kustannukset nousevat korkeammaksi kuin 21 edeltävän talviolympialaisten kustannukset yhteensä. Miesten mukaan ylimääräiset rahat ovat valuneet presidentti Vladimir Putinia lähellä olevien liikemiesten taskuihin.

Nemtsov kertoo, että hän yrittää saada asian yleisen syyttäjän tutkittavaksi. Hän myös kyseenalaisti kisojen pitämisen subtrooppisessa ympäristössä Mustanmeren rannalla.

Putinin hallinto kiistää siihen kohdistetut syytökset. Kisojen järjestelystä vastaava varapääministeri Dimitry Kozak viittasi kintaalla arvostelijoille.

– Huolimatta joistain kateellisista ihmisistä Venäjän talviolympialaiset järjestetään eteläisessä suurkaupungissamme – subtrooppisessa Sotšissa, Kozak lausui.

Kansainvälisen olympiakomitean (IOC) edustaja Mark Adams sanoi, että Venäjä ei näytä ottavan vakavasti mitään olympialaisia koskevia korruptiosyytöksiä.

Entinen varapääministeri Nemtsov ja solidaarisuusliikkeen edustaja Martynyuk julkistivat raporttinsa viime viikolla, sen jälkeen kun he olivat analysoineet olympialaisiin liittyyvää aineistoa kuusi kuukautta.

He kertoivat saaneensa lukunsa vertaamalla valmistelukustannuksia alkuperäiseen budjettiin sekä aiempiin talviolympialaisiin. Oppositiojohtajat sanovat, että ylimääräiset rahat vastaisivat 3 000 kilometrin pituisen moottoritien tai 80 000 ihmisen asuntojen rakentamista.

Raportti julkistettiin samana päivänä kun Putin tapasi Kansainvälisen olympiakomitean jäsenet Pietarissa.

Tuoreimmat osastosta