Suomen Pankin ex-johtaja: Eroon eurosta heti

Euroalue on kuin uppotukki, joka uppoaa vähitellen, lataa Suomen Pankin entinen osastopäällikkö Heikki Koskenkylä Kanava-lehden mielipidekirjoituksessaan. Hänen mukaansa Suomen pitäisi viipymättä puhaltaa peli poikki ja pyristellä irti rahaliitosta mahdollisimman nopeasti.

3.6.2013 15:58 | Päivitetty 3.6.2013 16:05

– Eurosta on tullut Suomelle pakkopaita, joka vaikeuttaa järkeviä ratkaisuja talouspolitiikassamme, koska kriisitilanteiden hoito vie päättäjiemme kaiken ajan, Koskenkylä sanoo Kanava-lehden mielipidekirjoituksessaan.

Entisen pankkimiehen mukaan euroalueen pohjimmainen ongelma on, että jäsenmaat ovat keskenään niin erilaisia. Yhteiseen raha-alueeseen kuuluminen edellyttäisi tiukkaa ja kurinalaista talouspolitiikan noudattamista, johon Etelä-Euroopan maat ovat osoittaneet kyvyttömyytensä.

Koskenkylän mukaan euro pysyy pystyssä enää vain Euroopan keskuspankin (EKP) tuella.

– Euroalue voi kyllä pysyä pystyssä pitkäänkin, mutta vain alati kasvavan yhteisvastuun avulla. Käytännössä se on jo nyt vajonnut pitkäaikaisen hitaan kasvun ja kasvavan työttömyyden kierteeseen Japanin malliin. Sosiaaliset ja poliittiset ongelmat tulevat lähivuosina kärjistämään tilannetta.

Koskenkylä haluaa Suomen menestyksekkäiden Ruotsin, Tanska ja Sveitsin joukkoon itsenäiseksi talouspolitiikan harjoittajaksi. Hän ei pidä mahdollisena sitä, että Etelä-Euroopan maat ikinä sopeutuisivat noudattamaan yhteisen rahapolitiikan edellyttämää talouskuria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?