HS: Afrikka porskuttaa – elintaso nousee kohisten

Afrikan taloudet kasvavat hyvässä vauhdissa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kuusi maailman kymmenestä nopeimmin kasvavasta taloudesta on sijainnut Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Afrikka on uusi Kiina.

| Päivitetty

Korruption, konfliktien, sairauksien ja nälänhädän piinaaman Afrikan tulevaisuus näyttää valoisammalta – Afrikka näyttää puhkeavan kukkaan, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Afrikan runsaan 50 valtion mantereella talous on kasvanut kymmenen vuoden ajan noin viiden prosentin tahdissa.Yksi menestystarina löytyy Etiopiasta, missä talous on kasvanut noin 10 prosentin vauhtia jo vuosikausia.

– Nyt puhutaan Afrikan renessanssista, kertoo Suomen Etiopian suurlähettiläs Janne Oksanen.

Uusia teitä ja rakennuksia nousee jatkuvasti. Kauppa käy ja keskiluokka kasvaa kohisten. Suomalaisilla on varaa olla tyytyväisiä, sillä veronmaksajien rahaa on virrannut Etiopiaan vuosikymmenien aikana noin 250 miljoonaa euroa.

– Suuri muutos on ollut se, että taloutta on avattu ja inflaatio on saatu kuriin itsenäisten keskuspankkien myötä. Alhaalta lähdetään, mutta esimerkiksi Saharan eteläpuolinen Afrikka on kasvanut finanssikriisinkin ajan, kertoo Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

Osansa kasvun vauhdittamiseen on tarjonnut myös Kiina, jonka massiiviset investoinnit Afrikkaan alkavat kantaa yhä enemmän hedelmää. Myös muut nousevat taloudet, kuten Intia, Turkki ja Brasilia, ovat lähteneet Afrikan valloitukseen.

Tässä killpajuoksussa eurooppalaiset ovat olleet hitaampia. Suomessakin on silti herätty Afrikan nousuun. Alexander Stubb ja Heidi Hautala matkasivat toissa viikolla yli 80 hengen yritysdelegaation kanssa Sambiaan ja Tansaniaan.

Vuonna 2040 Afrikassa arvioidaan olevan enemmän työikäistä väestöä kuin Kiinassa tai Intiassa. Afrikasta voi tulla seuraava "maailman tehdas", eli seuraava Aasia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?