Britannian maahanmuuttopolitiikka alkaa torjua aivotuontia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Halutuimmat jäävät tulematta

Kuvituskuva
Julkaistu: 31.5.2013 7:02, Päivitetty 30.5.2013 15:03

Kun Britannia haluaa puolittaa maahanmuuton, se pääsee ensimmäiseksi eroon niistä tulokkaista, joita se eniten kaipaa.

Kävin vähän aikaa sitten lehdistövierailulla Britannian suurimmassa, vanhimmassa ja kuuluisimmassa eläinlääketieteellisessä korkeakoulussa Royal Veterinary Collegessa (RVC). Se kuuluu alallaan maailman huippuihin.

Tapasin laitoksen rehtorin, vararehtorin, neljä professoria ja eläinsairaalan johtavan lääkärin. Yksi heistä oli australialainen, yksi amerikkalainen ja yksi saksalainen. Kaikilla neljällä britillä on opiskelu- tai työkokemusta vähintäänkin Amerikasta, parilla myös Afrikasta.

Vaikka valtaosa talon tutkijavoimista tulee EU-maista ja englanninkielisestä maailmasta, joukkoon mahtuu esimerkiksi intialaisia, srilankalaisia, kiinalaisia, iranilaisia ja kenialaisia tieteentekijöitä. Maailman huipulle ei pääse eikä siellä pysy, jos tuijottaa vain omaan napaansa.

Pian laitos kuitenkin englantilaistuu ja eurooppalaistuu, jos Britannia jatkaa kireää maahanmuuttopolitiikkaansa. Tulevien brittiprofessoreidenkin työuriin jää kohta kokonaisten mannerten mentäviä aukkoja, jos he kohta joutuvat samankaltaisen muukalaisvihan kohteeksi EU:n ulkopuolella.

Eläinlääketieteen professoreiden mukaan viisumihässäköinti rajaa nyt monet tutkijanpaikat pelkästään EU-kansalaisille. Edes Brittiläisen kansainyhteisön tulokkaita ei ole entiseen malliin.

Mamumöröistä eroon

Populistisen tarinan mukaan maahanmuuttaja tulee tänne (usein laittomasti), saa heti kaupungin asunnon (ohittaa vuosikausia jonottaneen britin), tuo sairaat sukulaisensa terveyhenhoidon rasitteiksi ja vie työpaikat ahkeran brittikansan nenän edestä (palkkatasoa polkemalla). Mamumörkö huijaa itselleen sosiaalitukiakin ja lopulta vielä rötöstelee itsensä vankilaan.

Tällaisten velikultien rynnistys on pysäytettävä. Britannian tavoitteena on, että nettomaahanmuutto puolittuisi vuoden 2010 luvuista vuoteen 2015 mennessä.

Viimeisten lukujen valossa tavoite on saavutettavissa. Nettomaahanmuutto on nyt alhaisimmillaan kymmeneen vuoteen. Viime vuonna Britanniaan tuli 500 000 ihmistä ja maasta lähti 347 000 ihmistä. Kun tulokkaita oli selvästi aikaisempaa vähemmän ja lähtijöitä hivenen enemmän, niin nettomaahanmuutto pieneni tuntuvasti.

Britanniaan töihin tulevien määrä väheni vain vähän, mutta opiskelijoiden määrä suorastaan romahti. Yliopistojen ulkopuolisiin opinahjoihin tulevien määrä puolittui. Vaikka yliopistojen ulkomaalaiset opiskelijamäärät pysyivät ennallaan, niin parin vuoden päästä ne laskevat, sillä lähes puolet ulkomaalaisopiskelijoista tulee muiden brittiläisten kurssien – kuten kielikurssien ja yo-tutkintoja täydentävien kurssien – kautta.

Lapsi pesuveden mukana

Yksityisiä opistoja edustavan Study Group UK:n mukaan edessä on suoranainen katastrofi. Maahanmuuton puolittamistavoite onnistui ensimmäisenä karkottamaan ne maahanmuuttajat, joita maa haluaa: opiskelijat ja tutkijat.

Tiukentunut viisumiralli saa ikävää julkisuutta EU:n ulkopuolisissa maissa, joiden parhailla opiskelijoilla on varaa valita useiden englanninkielisten maiden yliopistojen välillä. Tutkijoilla puolestaan on vaikeuksia oleskeluluvan vaatimien takuurahojen tai työtulojen todistelun kanssa, kun tutkijanpaikat ovat usein apurahojen varassa tehtäviä pätkätöitä.

Populistinen maahanmuuttopolitiikka vie Britannialta vientituloja, kun intialaiset ja pakistanilaiset vähentävät opintojaan täällä. Eihän tässä näin pitänyt käydä.

Tuoreimmat osastosta