Komissio suosittelee viidelle maalle joustoa talouskurista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Talouskurilinja rakoilee lisää: Italia ehkä pois riskilistalta

Euroopan komissio myöntää, että se talouskurilinja on ollut joidenkin maiden kohdalla liian tiukka.

29.5.2013 15:50 | Päivitetty 29.5.2013 16:57

Euroopan komissio suosittelee viidelle maalle helpotuksia julkisen talouden tasapainottamiseen ja vajeiden kursimiseen.

Komissio antoi tänään EU:n jäsenvaltioille suositukset, joiden avulla pyritään löytämään ulospääsy eurokriisistä ja vauhdittamaan kasvua. Sen mukaan nyt tarvitaan perusteellisia uudistuksia.

– Ei ole muuta keinoa selviytyä tästä pitkään jatkuneesta kriisistä, jonka perintönä ovat kilpailukyvyn vakava heikkeneminen useissa jäsenvaltioissa ja jatkuvasti korkeana pysyttelevä työttömyys ja siitä johtuvat sosiaaliset vaikutukset. Tänään annetut suositukset ovat osa kattavaa strategiaa, jolla pyrimme löytämään ulospääsyn Eurooppaa kohdanneesta kriisistä, sanoi komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso.

Komissio esittää, että Italia, Latvia, Liettua, Romania ja Unkari poistettaisiin liian suurista budjettivajeista kärsivien maiden listalta. Sen sijaan Maltan liiallinen alijäämä tulisi ottaa käsittelyyn.

Kuudelle maalle suositellaan lisäksi lisäaikaa vajeiden supistamiseen. Näitä maita ovat Espanja, Ranska, Hollanti, Puola, Portugali ja Slovenia.

Ranskalle ja Espanjalle annettaisiin kaksi lisävuotta päästä vakaussopimuksen kolmen prosentin budjettivajetavoitteeseen. Hollannille, Belgialle ja Portugalille heruisi yksi lisävuosi, EU:n talouskomissaari Olli Rehn sanoi.

Barroson mukaan suurimman helpotusmaan eli Ranskan on tehtävä lisäajan vastapainoksi rakenteellisia uudistuksia. Näihin kuuluu työvoimakustannusten alentaminen, elinkeinoelämän edellytysten parantaminen ja innovaatioiden vauhdittaminen.

Viimeisen kymmenen, ehkä kahdenkymmenen vuoden aikana Ranska on menettänyt kilpailukykyään muuhun maailmaan nähden, Barroso totesi tiedotustilaisuudessa.

Suositus lisäajasta ei tullut yllätyksenä. Financial Times kirjoitti jo aamulla, että Espanjan, Hollannin ja Ranskan odotetaan saavan komissiolta lisäaikaa alijäämätavoitteensa saavuttamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?