Professori Ylelle: Sote-uudistuksella lyödään perustuslakia

Oikeustieteen professori Kaarlo Tuorin mukaan hallitus yrittää jyrätä perustuslain. Hän kertoo Ylelle, että sote-malliin sisältyvä kuntien itsehallinnon kaventaminen vaatii perustuslain muutosta eikä vain uutta tulkintaa.

| Päivitetty

Keskustelu sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen (sote) uudistuksista käy vilkkaana. Huhtikuussa oikeuskansleri Jaakko Jonkka kertoi, että päätökset kuntarakenteen ja soten uudistuksista pitäisi tehdä samassa aikataulussa.

Kiistely jatkuu, vaikka Jyrki Kataisen (kok.) hallitus vastasi arvosteluun perustamalla Petteri Orvon työryhmän, joka sai hallituksen sote-mallin paperille.

– Hallitusohjelmaa pidetään tässä maassa ikään kuin kaikkein ylimpänä normitasona, joka saattaa ylittää jopa perustuslain, Kaarlo Tuori sanoo Ylelle.

Tuorin mielestä hallituksen suhde perustuslakiin on samantyyppinen kuin uusissa demokratioissa. Hallitus venyttää tulkintoja tarpeidensa mukaan. Jos kuntien itsehallintoon halutaan puuttua, perustuslakia pitää muuttaa eikä tulkita aina uusin tavoin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?