EU:n uusi työllisyysohjelma julkistetaan tänään - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU yrittää taltuttaa nuorisotyöttömyyttä

EU:n uusi työllisyysohjelma yrittää kukistaa nuorisotyöttömyyden. Euroopassa joka neljäs alle 25-vuotias on työtön.

Ihmiset jonottavat työvoimatoimiston ovella Barcelonan lähistöllä, Espanjassa.­

28.5.2013 17:29 | Päivitetty 28.5.2013 17:25

Euroopan unioni suunnittelee valtavaa ohjelmaa nuorisotyöttömyyden helpottamiseksi.

Joka neljäs alle 25-vuotias on työtön Euroopassa, ja joissain maissa nuorisotyöttömyys on jo 60 prosenttia. Ohjelma esiteltiin tänään Pariisissa.

”New Deal for Europe” -ohjelman tarkoitus on helpottaa nuorten työllistymistä. Ohjelma muun muassa rahoittaa kielikursseja ja lentoja työnhakijoille.

Sen lisäksi Euroopan investointipankin kautta on tarkoitus kanavoida rahoitusta pienille ja keskisuurille yrityksille.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble ja Ranskan valtiovarainministeri Pierre Moscovici julkistivat suunnitelman tänään Pariisissa.

Ohjelman rahoitus tulee valtioiden jo sovituista maksueristä, joihin kuuluu esimerkiksi nuorisotyöttömyyteen kohdistetut kuusi miljardia euroa EU:n viimeisimmässä budjetissa.

Osana tätä kuuden miljardin pakettia EU-maiden ministerit sopivat aiemmin tänä vuonna, että alle 25-vuotiaat työttömät saavat työ- tai työharjoittelutarjouksen maissa, joissa nuorisotyöttömyys on suurinta.

Muutama päivä sitten Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuy vaati EU-maiden takaavan nuorille harjoittelu-, opiskelu- tai työpaikan neljän kuukauden kuluttua valmistumisesta.

Saksalaisten viranomaisten mukaan "New Deal" -ohjelma suunnataan ensin niihin maihin, joissa nuorisotyöttömyys on suurinta. Käytännössä tämä tarkoittaa Kreikkaa, Espanjaa, Portugalia, Italiaa, Slovakiaa ja Irlantia, joissa nuorisotyöttömyys vaihtelee reilusta 30 prosentista 60 prosenttiin.

Suomessa nuorisotyöttömyys oli Eurostatin mukaan viime maaliskuussa noin 20 prosenttia, mikä on hieman EU-maiden keskitasoa matalampi.

Joissain Kreikan osissa nuorisotyöttömyys on jo lähes 75 prosenttia.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on kutsunut Euroopan unionin työministerit Berliiniin heinäkuussa. Kokouksessa on tarkoitus käsitellä uusia toimenpiteitä nuorisotyöttömyyden helpottamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?