Näin Taloussanomat on pyytänyt Kreikka-papereita

Taloussanomat on yrittänyt hankkia Suomen ja Kreikan väliseen vakuusjärjestelyyn liittyvät asiakirjat jo yli vuoden ajan.

27.5.2013 12:07 | Päivitetty 27.5.2013 20:34

Jupakka Suomen ja Kreikan välisen vakuusjärjestelyn ympärillä ei osoita laantumisen merkkejä. Edellisen kerran järjestely nousi julkisuuteen eilen sunnuntaina.

Taloussanomat paljasti, että valtiovarainministeriö (VM) on julkistanut vasta osan kaikista vakuusjärjestelyyn liittyvistä asiakirjoista. Ministeriön mukaan asiakirjojen julkistamisessa tapahtui "kömmähdys".

Vakuuspapereiden tie julkisuuteen on ollut kivikkoinen.

Suomi ja Kreikka ilmoittivat päässeensä sopuun vakuuksista ensimmäisen kerran elokuussa 2011. Järjestely ei kuitenkaan sopinut muille euromaiden hallituksille, ja uudesta järjestelystä sovittiin maiden kesken lokakuussa 2011.

Julkisuuteen VM kertoi, että "vakuusjärjestely allekirjoitettiin" helmikuussa 2012. Tuolloin ministeriö linjasi, että vakuusjärjestelyyn liittyvät asiakirjat ovat kokonaisuudessaan salaisia.

Taloussanomat lähetti ensimmäisen tietopyyntönsä ministeriölle 2. maaliskuuta 2012. Viestissä ministeriötä pyydettiin luovuttamaan verkkolehden käyttöön järjestelyyn liittyvät asiakirjat liitteineen.

Ensi kertaajulkisuuteen

Vakuusasiakirjat putkahtivat osittain julkisuuteen ensimmäisen kerran huhtikuussa 2012.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ilmoitti eduskunnassa, että järjestelyyn liittyvät asiakirjat julkaistaan osittain. VM julkaisi asiakirjat osittain huhtikuun lopussa.

Asiakirjat olivat kuitenkin salattuja monilta keskeisiltä osiltaan. Taloussanomien arvion mukaan julkaistujen asiakirjojen sisällöstä ei selvinnyt mitään olennaista vakuusjärjestelyyn liittyvien sopimusten merkityksellisestä sisällöstä.

Toukokuussa 2012 Taloussanomat teki valituksen VM:n päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO).

KHO tekipäätöksen

Korkein hallinto-oikeus teki päätöksensä asiassa 14. toukokuuta 2013.

Päätöksessään KHO linjasi, että ministeriön on julkistettava Kreikan kanssa tehdyn vakuussopimuksen asiakirjat siltä osin kuin ne eivät paljasta siihen osallistuneiden kreikkalaisten pankkien nimiä tai muita niitä koskevia tietoja.

Myöhemmin samana päivänä VM julkaisi verkkosivuillaan uusia versioita vakuusjärjestelyyn liittyvistä asiakirjoista. Näistä asiakirjoista kävi ilmi muun muassa, että Urpilaisen helmikuussa 2012 allekirjoittama asiakirja ei liittynyt vakuusjärjestelyyn.

ViestejäVM:ään

Tutustuttuaan uusin asiakirjoihin Taloussanomat huomasi asiakirjoissa viitteitä dokumentteihin, joita ei oltu julkaistu.

Yksi tällainen dokumentti oli "tietoa sisältävä oheiskirje", jota ei löytynyt ministeriön sivuilta. Tämän asiakirjan löytymistä tiedusteltiin ministeriön virkamieheltä ensimmäisen kerran 15. toukokuuta sähköpostiviestillä. 

22. ja 23. toukokuuta VM:n virkamiehen kanssa käymässään sähköpostikirjeenvaihdossa Taloussanomat sai vahvistuksen oheiskirjeiden olemassaolosta ja tiedon, että sopimuskokonaisuuksien sisältö vaihtelee pankeittain.

Samassa viestinvaihdossa Taloussanomat tiedusteli mahdollisuutta saada kopio kaikista sellaisista sopimusasiakirjoista, joiden sisällössä on sopimuskohtaisia eroja eri sopimuskokonaisuuksien välillä.

Vastauksena Taloussanomat sai kuvauksen oheiskirjeen sisällöstä, mutta ei varsinaista kirjettä. Toisesta julkistamattomasta ja todennäköisesti eroja sisältävästä asiakirjasta, "maksu- ja palkkioerittelystä", toimitus ei saanut tietoa.

Tuorein käänneeilen

Sunnuntaina VM:stä myönnettiin, että osa asiakirjoista oli jäänyt julkaisematta epähuomiossa. Ministeriöstä myös kommentoitiin Taloussanomien uutista puuttuvista asiakirjoista ja kehotettiin tekemään uusi asiakirjapyyntö.

Kello 13 sunnuntaina Taloussanomat lähetti toistaiseksi tuoreimman tietopyyntönsä ministeriöön kaikkien vakuusjärjestelyyn liittyvien asiakirjojen saamiseksi julkisuuteen. Tänään maanantaina aamulla klo 8 jälkeen ministeriön kirjaamosta vahvistettiin, että tuorein tietopyyntö on vastaanotettu.

(Päivitys: Tarkennettu kuvausta 22.–23.5. käydystä kirjeenvaihdosta.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?