Ministeriö vakuussotkusta: Lähettäkää asiakirjapyyntö - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ministeriö vakuussotkusta: Lähettäkää asiakirjapyyntö

Valtiovarainministeriön edustajalla ei sunnuntaina aamupäivällä ollut kovin selkeitä vastauksia siihen, miksi osa Kreikka-asiakirjoista on julkistettu ja osa ei. Ministeriö lupaa paneutua asiaan tarkemmin maanantaina.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen työhuoneessaan.­

26.5.2013 12:36 | Päivitetty 26.5.2013 13:47

Valtiovarainministeriöstä kehotettiinkin Taloussanomia lähettämään kirjaamoon virallinen asiakirjapyyntö.

– Katsomme huomenna sitten juristien kanssa, kunhan olemme saaneet tietopyynnön, valtiovarainministeriöstä kommentoitiin aamupäivällä.

Myöhemmin sunnuntaina valtiovarainministeriö vahvisti verkkosivuillaan, että osa asiakirjoista löytyy verkkosivuilta ja loput on pyydettävissä ministeriön kirjaamosta. 

Taloussanomat kertoi tänään, että arviolta 29 Kreikan vakuusjärjestelyyn olennaisesti liittyvää asiakirjaa on yhä julkistamatta. Asiakirjoista 25 on valtiovarainministeriön kassakaapissa ja sen päätöksin julkistettavissa.

Esimerkiksi Espanjan tapauksessa on julkistettu sellaisia asiakirjoja, jotka ovat Kreikan osalta KHO:n päätöksestä huolimatta pysyneet valtiovarainministeriön kassakaapissa. 

Jutun kirjoittanut toimittaja ei ole lähettänyt virallista tietopyyntöä, vaan tiedustellut mahdollisuuksia saada asiakirjoja epävirallisessa sähköpostinvaihdossa valtiovarainministeriön virkamiehen kanssa. Hän ei saanut kysymykseensä vastausta.

Korkein hallinto-oikeus päätti toukokuun puolivälissä, että valtiovarainministeriön on julkistettava Kreikan kanssa tehdyn vakuussopimuksen asiakirjat siltä osin kuin ne eivät paljasta siihen osallistuneiden kreikkalaisten pankkien nimiä tai muita niitä koskevia tietoja.

Valtiovarainministeriö on lisännyt päätöksen antopäivänä 12 asiakirjaa verkkosivulleen, jonka otsikko on Kreikan lainaohjelman vakuusjärjestelyn asiakirjat. Osa asiakirjoista on toistensa kieliversioita.

Valtiovarainministeriössä käydään yhä rajanvetoa siitä, mitä julkinen asiakirja käytännössä tarkoittaa.

– Onko se julkinen internetissä vai riittääkö se, että asiakirjat ovat julkisesti pyydettävissä? Nämä muut paperit pitää sitten arvioida juristien kanssa, ministeriön edustaja pohtii.

Viranomaisten asiakirjat ovat Suomessa lähtökohtaisesti julkisia.

Juttua täydennetty kello 13.46. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?