Tilintarkastaja vaatii parempaa hallintoa EU:hun ja euroalueelle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Avoimuuden teesejä kaivattaisiin myös Frankfurtiin

Tilintarkastusammattilainen Olavi Ala-Nissilä vaatii hyvän hallinnon teesejä naulattavaksi Brysselin ja Wall Streetin seinille. Ala-Nissilän mukaan talouskriisistä päästään ulos ratkaisemalla hallinnon kriisi. Teesejä kaivattaisiin myös Frankfurtiin Euroopan keskuspankin seinille.

26.5.2013 6:08 | Päivitetty 26.5.2013 14:16

Tilintarkastusammattilainen Olavi Ala-Nissilä vaatii hyvän hallinnon teesien naulaamista Brysselin ja Wall Streetin seinille.

Brysselillä Ala-Nissilä tarkoittaa Euroopan unionin instituutioita, Wall Streetillä pankkeja. Hänen mukaansa nykyinen talouskriisi on myös hallinnon kriisi.

– Jos emme pääse ulos hallintokriisistä, kaikki ne tuhannet miljardit eurot ja dollarit, joita on käytetty pankkien ja valtioiden pelastamiseen, päätyvät lopulta mustaan aukkoon, Ala-Nissilä kirjoittaa huhtikuun lopussa julkaistussa kirjassaan Musta aukko.

Musta aukko on kokoelma useiden kirjoittajien tekstejä. Vuosina 2006–2012 Euroopan tilintarkastustuomioistuimen Suomen jäsenenä toimineen Ala-Nissilän huomio kiinnittyy ennen kaikkea pankkien avoimuuden puutteeseen. Eurokriisiä ei ratkaista ennen kuin pankit ovat kunnossa.

Euroopan unionin (EU) avoimuus on kärsinyt kriisin aikana, koska uusista säännöistä ja kriisirahastoista on sovittu yön pimeinä tunteina. EU:n tilintarkastustuomioistuimen presidentti Vítor Caldeira kirjoittaakin, että EU:n suurin haaste voi lopulta olla kuilu EU-instituutioiden ja viranomaisten sekä kansalaisten välillä.

Ala-Nissilä naulaisi teesinsä Brysseliin ja Wall Streetille. Miksei listassa ole Frankfurtia?

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tuomas Pöystin mukaan Frankfurtissa majailevaa Euroopan keskuspankkia (EKP) ei valvota riittävästi. Hänen mukaansa EU:n tilintarkastustuomioistuimen tarkastusoikeutta EKP:hen pitäisi selventää.

Avoimuuden kehto EKP ei ole. Neuvoston päätökset ovat salaisia 30 vuotta, eikä luottamusta lisää EU:n yleisen tuomioistuimen päätös antaa keskuspankille oikeus salata Kreikka-papereita.

Suomen kunnista Latviaan rönsyilevä kirja lässähtää hetkittäin pitkäksi mielipidekirjoitukseksi. Kirjassa Ala-Nissilä antaa kyytiä muun muassa talousnobelisti Paul Krugmanille.

Mitkä Ala-Nissilän teesit sitten ovat? Kirjassaan hän vaatii muun muassa aitoa avoimuutta, julkisen velan vähentämistä ja omavastuuta talouden kaikille toimijoille. Sekä parempaa hallintoa – whatever it takes.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?