Voittaako tunne vai järki? Jäitä hattuun omakotikaupoilla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Voittaako tunne vai järki? Jäitä hattuun omakotikaupoilla

Kuvituskuva
Julkaistu: 22.5.2013 17:09, Päivitetty 22.5.2013 17:08

Omakotitalon ostajilla ja myyjillä olisi paljon opittavaa talokaupasta, sanovat kiinteistönvälittäjät. Myyjän vastuullakin on rajansa, eikä ostaja voi vaatia hinnanalennuksia pikkuvirheistä.

Suomalaiset omakotitalon ostajat tuntevat melko huonosti talokauppaan liittyviä lainalaisuuksia. Eniten väärinkäsityksiä liittyy myyjän vastuuseen talosta: myyjän oletetaan vastaavan jopa talon pikkuvioista vuosia kaupanteon jälkeen.

– Vaatimukset hinnanalennuksista ovat yleistyneet. Kun ensimmäinen ihastus haihtuu, ostaja usein huomaa talossa pikkuvirheitä kuten naarmun lattiassa, maalaamisen tarpeessa olevan pinnan tai muuta remontoitavaa, sanoo toimitusjohtaja Mikko Parikka SKV Kiinteistönvälityksestä Taloussanomille.

Parikan mukaan pienistäkin virheistä yritetään tinkiä hintaa tarjousvaiheessa tai valitetaan kuntotarkastuksen ja kaupanteon jälkeen. Helpoimmalla päästään, kun viat löytyvät ennen kuin allekirjoitukset ovat kauppakirjoissa.

– Mikäli kuntotarkastuksessa löytyy puutteita, myyjä voi sitoutua laittamaan paikat kuntoon ennen kaupan päättämistä, sanoo Parikka.

Tarua ja totta talokaupasta

SKV Kiinteistönvälityksen kyselyssä toukokuussa välittäjät kertoivat asiakkaiden näkemyksistä:

1. VÄÄRIN: Monet talonostajat luulevat, että myyjällä olisi kiinteistöstä viiden vuoden takuu, ja kaikki pienetkin talon ikääntymiseen liittyvät viat voi korjauttaa myyjällä.

OIKEIN: Jos talosta löytyy viiden vuoden sisään kaupanteosta esimerkiksi myyjästä johtuvia kosteusvaurioita, ostaja voi vaatia hinnanalennusta tai kaupan purkua.

2. OIKEIN: Myös ostajilla on velvollisuus ottaa selvää talon kunnosta ja tontista ennen kauppaa. Se tuntuu monelta unohtuvan.

3. VÄÄRIN: Kauniit istutukset ja pihavajat eivät nosta talon hintaa. Kattava pintaremontti ja keittiön sekä kylpyhuoneen uusiminen eivät auta, jos itse rakennuksen kunto on retuperällä.

OIKEIN: Taloudellinen lämmitysmuoto, muut edulliset asumiskustannukset ja tehdyt peruskorjaukset takaavat asunnon arvon.Kesäkuun alusta moni talo tarvitsee energiatodistuksen

Kesäkuun alusta lähtien kaikkien vuoden 1980 jälkeen rakennettujen talojen omistajien on teetettävä energiatodistus, jos taloa ollaan myymässä tai vuokraamassa.

Kiinteistönvälittäjät suosittelevat teettämään todistuksen kuntotarkastuksen yhteydessä. Sen hinnaksi pientaloissa arvioidaan 500–800 euroa.

Todistus perustuu niin sanottuun E-lukuun. E-luku painottaa energiankulutuksen sijaan rakennuksen teknisiä ominaisuuksia, kuten sitä, millaisella energialla talo lämpiää.

Tuoreimmat osastosta