Tilastokeskus: Suomen tuloerot alle EU-maiden keskitason - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tuloerot kasvavat Suomessa – silti alle EU:n keskitason

Suomen tuloerot ovat jatkaneet kasvuaan mutta ovat edelleen muihin EU-maihin verrattuna melko pienet, Tilastokeskus kertoo. Rikkain kymmeneosa suomalaisista ansaitsi viisi kertaa sen mitä köyhin.

22.5.2013 10:11 | Päivitetty 22.5.2013 10:09

Suomen väestön suurituloisimman kymmenyksen tulot olivat 5,3-kertaiset pienituloisimpaan kymmenykseen verrattuna, kun suurten tuloerojen maissa ne olivat yli 10-kertaiset. Luvut ovat vuodelta 2010.

Pienimmän kymmenyksen raja oli yhden hengen taloudelle 1 000 euron kuukausitulot ja suurituloisimman kymmenyksen raja yli 3 100 euron kuukausitulot.

Tuloilla tarkoitetaan verojen jälkeisiä rahatuloja, jotka koostuvat työ- ja omaisuustuloista ja tulonsiirroista. Palkansaajien lisäksi luvuissa ovat siis mukana esimerkiksi työttömät ja eläkeläiset.

Tuloeroja mittaava Gini-indeksi antaa Suomelle arvon 25,8. EU-maiden keskiarvo oli 30,7. Indeksi antaa arvon 0, kun kaikkien tulot ovat samat ja 100, jos yksi henkilö saa kaikki tulot.

Suomen tuloerot supistuivat 1960-luvun puolivälistä 1980-luvulle, mutta 1990-luvun lopulla kasvoivat nopeasti. Vuosina 2000–2011 käytettävissä olevien rahatulojen Gini-kerroin kasvoi prosenttiyksikön vuosivauhtia.

Euroopan pienimmät tuloerot on Norjassa ja Islannissa, suurimmat taas Bulgariassa ja Latviassa. Suomea pienemmät tuloerot oli myös Sloveniassa, Ruotsissa, Tsekissä ja Slovakiassa.

Pohjoismaista tuloerot ovat kaventuneet Islannissa ja Norjassa, mutta leventyneet Tanskassa. Erot kasvoivat merkittävästi myös Saksassa ennen talouskriisiä, mutta sittemmin kehitys näyttäää tasaantuneen.

Muiden maiden tiedot ovat peräisin EU:n tulo- ja elinolotilastosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?