Applen Cook: Maksamme kaikki verot, jokaisen dollarin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Applen Cook: Maksamme kaikki verot, jokaisen dollarin

Applen toimitusjohtaja Tim Cook korosti senaatin kuulemisessa, että yhtö maksaa kaikki sille kuuluvat verot. Applen epäillään kikkailemalla kiertäneen veroja. Apple sai myös ymmärrystä osakseen. Republikaanisenaattori syytti valtiota Applen kiusaamisesta.

21.5.2013 20:50 | Päivitetty 21.5.2013 21:13

Tietokoneita ja puhelimia valmistavan Applen toimitusjohtaja Tim Cook on ollut tänään Yhdysvaltain kongressin ylähuoneen eli senaatin paneelissa kuultavana väitetystä veronkierrosta.

Cook sanoi yhtiön maksavan kaikki sille kuuluvat verot dollarilleen.

– Me emme vain noudata lainsäädäntöä, me noudatamme lainsäädännön henkeä, Cook sanoi.

Senaatin vakituisen alakomitean puheenjohtaja, demokraattisenaattori Carl Levin sanoi, että Applen johtajat haluavat julkisuudessa korostaa niitä veroja, jotka yhtiö on maksanut.

– Mutta asian ydin ovat ne miljardien dollarien verot, joita se ei ole maksanut, Levin sanoi.

Hänen mukaansa Apple on käyttänyt porsaanreikiä välttääkseen yhdeksän miljardin dollarin verot viime vuonna.

Apple julkaisi jo aiemmin kirjallisen vastauksensa, jossa se kiistää tehneensä mitään väärin ja korostaa olevansa yksi maan suurimpia veronmaksajia. Tim Cook vaati maahan selvästi nykyistä yksinkertaisempaa yritysverotusta, mikä toisi pääomavirtoja takaisin maahan.

Komiteaan kuuluva republikaanisenaattori John McCain sanoi, että Apple on yksi maan suurimmista verojen välttelijöistä. Hän kuvaili pöyristyttäväksi sitä, että kolme Irlantiin perustettua yhtiötä hallinnoivat 60:tä prosenttia Applen voitoista "eivätkä maksa veroja minnekään".

Apple sai myös ymmärrystä osakseen. Kentuckyn republikaanisenaattori Rand Paul sanoi pitävänsä kuulemisen sävyä ikävänä. Hänen mukaansa valtio kiusaa Applea, joka on yksi maan suurimpia menestystarinoita.

– Suoraan sanottuna minusta komitean pitäisi pyytää anteeksi Applelta.

Levinin mukaan anteeksipyyntöön ei ole mitään syytä.

– Apple on hyvä yhtiö, mutta mikään yhtiö ei saa päättää, paljonko se maksaa veroja.

Aiemmin päivällä Irlannin valtio ilmoitti, ettei sitä voida syyttää Applen maksamien verojen vähäisyydestä. Irlanti on houkutellut yhdysvaltalaisia yhtiöitä aina 1960-luvulta lähtien lupailemalla kevyempää verotusta.

Irlannin mukaan maan verotusjärjestelmä on kuitenkin läpinäkyvä ja Applen maksamien vähäisten verojen syy lepää muiden valtioiden harteilla. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?