"Apple tavoittelee verojen välttelyn Graalin maljaa" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Apple tavoittelee verojen välttelyn Graalin maljaa"

Applen toimitusjohtajaa Tim Cookia grillataan Yhdysvaltain kongressin ylähuoneen eli senaatin paneelissa verojen välttelystä.

21.5.2013 18:01 | Päivitetty 21.5.2013 17:46

Tietokoneita ja puhelimia valmistavan Applen toimitusjohtaja Tim Cook joutuu tiistaina totisen paikan eteen.

Cookin on määrä esiintyä illalla Yhdysvaltain kongressin senaatin paneelissa, eikä aihe ole yhtiölle mieluisa. Paneelin mukaan Apple on nimittäin vältellyt ja kiertänyt veroja eri puolilla maailmaa kymmenien miljardien dollareiden edestä.

Tutkimuksia suorittavan senaatin vakituisen alakomitean puheenjohtaja, senaattori Carl Levin aloitti tämänpäiväisen kuulemistilaisuuden kertomalla, että Apple "etsii verojen välttelyn Graalin maljaa". Asiasta kertoo sanomalehti The New York Times kuulemistilaisuutta seuraavassa blogissaan.

Kuulemistilaisuus käynnistyy kahden verolainsäädäntöä tuntevan asiantuntijan kuulemisella. Tämän jälkeen Cookin on määrä vastailla komitean jäsenten kysymyksiin.

Komitea on korostanut julkisissa puheenvuoroissaan etenkin Applen Irlantiin pystyttämien yhtiöiden roolia. Komitean mukaan Apple ei ole maksanut veroja voitoista, jotka se on kätkenyt irlantilaisiin tytäryhtiöihinsä.

Aiemmin päivällä Irlannin valtio ilmoitti, ettei sitä voida syyttää Applen maksamien verojen vähäisyydestä. Irlanti on houkutellut yhdysvaltalaisia yhtiöitä aina 1960-luvulta lähtien lupailemalla kevyempää verotusta.

Irlannin mukaan maan verotusjärjestelmä on kuitenkin läpinäkyvä ja Applen maksamien vähäisten verojen syy lepää muiden valtioiden harteilla. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?