Evan Kaavoihin kangistuneet -raportti: Kaavat liian yksityiskohtaisia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kaksion hinta -35 000 e ilman "postimerkkikaavaa"

Elinkeinoelämän valtuuskunnan uuden raportin mukaan yksityiskohtaiset "postimerkkikaavat" nostavat asuntojen hintoja ja pitävät kovaa hintatasoa yllä.

21.5.2013 15:58 | Päivitetty 21.5.2013 17:31

Kaavoista pitäisi poistaa yksityiskohtaiset rakennustekniset ja -materiaaleja koskevat määräykset, koska ne nostavat asuntojen hintoja. Myös autopaikkojen rakentamispakkoa olisi syytä rajata.

Näin esitetään Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan uudessa raportissa.

– Kaavoissa on määräyksiä, jotka eivät niihin kuulu. Määräykset vaikuttavat asuntojen hintoihin nousevasti ja pitävät hintatasoa yllä, sanoi vapaa toimittaja, tutkija Markku Hurmeranta kirjoittamansa Kaavoihin kangistuneet -raportin julkaisutilaisuudessa.

Raportti listaa rakentamista ohjaavan kaavoituksen pullonkaulat ja esittää ratkaisuja, jolla kaavoitusta voi nopeuttaa ja tehostaa.

Raportin mukaan kaavoituksen yksi keskeisin ongelma on vuosien saatossa paisuneet kaavat. Hurmerannan mielestä "kaavat eivät ole pysyneet lestissään, joka niille on asetettu".

Tämän seurauksena on ollut se, että "postimerkkikaavoissa" on liian yksityiskohtaisia rakennusmääräyksiä, mikä nostaa asuntojen hintoja. Kaavoihin on kirjattu muun muassa asuntopoliittisia tavoitteita, jotka eivät niihin määritelmän mukaan kuulu.

Autopaikan hinta jopa80 000 euroa

Raportti kokoaa erilaisten rakentamisvelvollisuuksien hintalappua. Esimerkiksi autopaikkojen rakentamisvelvollisuus nostaa asuntojen hintoja rajusti etenkin pääkaupunkiseudulla.

Maanalaisten autopaikkojen hinta vaihtelee Helsingissä 40 000–55 000 euron välillä. Jos autopaikka rakennetaan kallioluolaan, hinta kohoaa 80 000 euroon. Maantasossa autopaikan hinta on 8 000 euroa ja parkkitalossa noin 20 000 euroa.

Väestönsuojien rakentamisvelvoite nostaa rakentamiskustannuksia noin prosentin. Euroissa se tarkoittaa asunnon neliöhintaan 30–35 euroa lisää.

Esteettömyysvaatimukset kohottavat uusien asuntojen neliöhintaa keskimäärin noin 150 euroa. Kaavoissa olevien julkisivumääräysten aiheuttama ylimääräinen hintalappu on 50–200 euroa neliötä kohden.

Kaikkiaan uuden, 250 000 euroa maksavan kaksion hinnasta 35 000 euroa syntyy YIT:n mukaan kaavoittajan määräämästä julkisivusta, autopaikoista ja yhteistiloista.

"Hyvistä tonteistamaksetaan ylihintaa"

Evan raportin kanssa samaa mieltä on rakennusyhtiö SRV:n ja Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila. Hänen mielestään kaavoituksen ei pitäisi olla liian yksityiskohtainen.

Kokkila ehdotti tilaisuudessa, että kuntien kaavoitusresurssit pitäisi keskittää rakentamisen laadunvalvontaa kaavoituksen sijasta.

SRV:n pääomistaja tyrmäsi väitteen, että asuntojen kalleuden takana ovat rakennusyhtiöt.

– Kuten kaikissa hyödykkeissä, kaavoituksen puute nostaa asuntojen hintoja. Se on erittäin suuri tekijä asuntojen hinnannousussa, Kokkila sanoi.

Kokkilan syyttävä sormi osoitti viranomaisten suuntaan. Hänen mukaan 45 prosenttia asunnon hinnasta on veroja. Hänen mukaansa kunnat myös kiihdyttävät asuntojen kallistumista tonttien tarjouskilpailulla.

– Kokemuksesta tiedän, että rakennusyhtiöt maksavat ylihintaa tonteista hyvillä paikoilla, pitkän linjan rakentaja sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?