Veronkierto yhä paha ongelma Kreikassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Veronkierto yhä paha ongelma Kreikassa

Kreikan julkisen talouden näkymät ensi vuoden jälkeenkin ovat varsin epävarmat, mikä pitää julkistalouden tilan Kreikan ja sen ulkomaisten luotottajien neuvottelujen keskiössä myöhemmin tänä vuonna.

17.5.2013 18:30 | Päivitetty 17.5.2013 17:57

Näin arvioi Euroopan komissio raportissaan. Sen mukaan talouskuurissaan edenneen Kreikan on kiinnitettävä edelleen huomiota etenkin veronkiertoon.

– Julkisen talouden näkymät riippuvat paljolti elpymisen vahvuudesta ja veronmaksajien kyvystä noudattaa verovelvollisuuksiaan sekä edistysaskelista vero- ja sosiaalihallinnon vahvistamisessa, komissio kirjoittaa.

Kreikka turvautui ulkomaiseen tukeen keväällä 2010 velka- ja vajeongelman paisuttua yli äyräiden. Tämän jälkeen troikka eli komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat valvoneet tukiehtojen noudattamista ja tehneet neljännesvuosittaisia katsauksia maan taloudesta.

Komission tuore raportti ennakoi Kreikan budjettivajeen supistuvan 3,3 prosenttiin bruttokansantuotteesta ensi vuonna, kun se tänä vuonna on 4,1 prosenttia. Valtionvelan osuus kansantuotteesta nousee noin 175 prosenttiin tänä vuonna, mutta alkaa tämän jälkeen vähitellen laskea.

Kreikan talous supistuu komission ennusteen mukaan tänä vuonna 4,2 prosenttia, mutta kääntyy ensi vuonna loivaan, 0,6 prosentin kasvuun.

Komission mukaan ensimmäistä kertaa tukiohjelman aloittamisen jälkeen sen ei tarvinnut muuttaa Kreikan näkymiä huonommaksi edelliseen katsaukseen verrattuna.

Reilu viikko sitten myös IMF kehui raportissaan Kreikan ponnistuksia taloutensa tasapainottamiseksi. Kreikkaa arvosteltiin kuitenkin siitä, ettei maa ole saanut tehostettua veronkantoaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?