Sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston eläkkeelle siirtynyt ylijohtaja Tarmo Pukkila toteaa tuoreessa mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa, että yksityisten työeläkeyhtiöiden oikeus eläkeratkaisujen tekoon on ristiriidassa perustuslain kanssa.
– Perustuslain 124. pykälän mukaan merkittävä julkisen vallan käyttöä edellyttävä tehtävä voidaan antaa vain viranomaiselle. Eläkelaitosten eläkeratkaisuja koskeva päätöksenteko on merkittävää julkisen vallan käyttöä ja siten viranomaistehtävä, kirjoittaa Pukkila.
– Perustuslakivaliokunnan kannan perusteella pidin selvänä, että nykyinen yksityisen sektorin työeläkejärjestelmä on ainakin ratkaisutoiminnan osalta ristiriidassa perustuslain kanssa.
Eläkevaikuttaja kehottaa Finanssivalvontaa (Fiva) ja asianomaisia ministeriöitä selvittämään, miten perustuslain työeläkejärjestelmälle asettamat vaatimukset toteutuvat, kun päätökset syntyvät yksityisissä työeläkelaitoksissa.
– Selvityksen perusteella Fivan ja ministeriöiden on tehtävä tarpeelliset muutokset, toteaa Pukkila.
Finanssivalvonnan toimistopäällikkö Vesa Hänninen kertoo Taloussanomille, että Fiva huolehtii eläkeyhtiöiden toiminnan laillisuuden valvonnasta oman toimivaltansa mukaan. Perustuslain valvonta ei kuitenkaan kuulu Fivan toimenkuvaan.
– Fivan tehtävä on valvoa, että eläkevakuutusyhtiöt noudattavat lakeja sekä niiden alaisia asetuksia ja määräyksiä. Tällaisia lakeja ovat muun muassa vakuutusyhtiö- ja työeläkevakuutusyhtiölaki. Lakien perustuslainmukaisuudesta huolehtivat lainsäätäjät, sanoo Hänninen.
Pukkila tunnetaan aktiivisena keskustelijana eläkejärjestelmään liittyvissä kysymyksissä. Vuosi sitten hän ehdotti HS:ssä eläkeyhtiöiden osakekaupoille tarkempaa valvontaa. Pukkila kritisoi myös finanssikriisin aikana säädettyä lakia, jolla muutettiin työeläkeyhtiöiden vakavaraisuutta koskevia vaatimuksia ja siten kasvatettiin sijoitusriskiä.