Talouselämä: Nokia ei ole enää Suomen isoin työllistäjä

Matkapuhelinyhtiö Nokia ei ole enää Suomen suurin työllistäjä, vaan postiyhtiö Itella on mennyt selvästi sen ohi. Talouselämä-lehden selvityksen mukaan kolmanneksi suurin työllistäjä on finanssikonserni OP-Pohjola.

Nokian työntekijöitä saapui konttorille viime kesänä kuulemaan henkilöstöuutisia.

17.5.2013 10:30 | Päivitetty 17.5.2013 10:29

Suomen sata suurinta työnantajaa työllistivät viime vuonna Talouselämän mukaan 16 000 ihmistä vähemmän kuin edellisvuonna. Viime vuoden luvussa on verrattu viime vuoden alun ja lopun henkilöstömäärien keskiarvoja vuoden 2011 tietoihin.

Suomen suurimpien työllistäjien lista elää jatkuvasti, sillä miltei kaikki suuret yhtiöt ovat käyneet yt-neuvotteluja henkilökuntansa supistamiseksi. Osa on vähentänyt väkeään viime vuonna, osa tänä vuonna ja osa molempina. Monet yt-neuvottelut ovat kesken.

Nokia rojahti kakkostyöllistäjäksi, koska se irtisanoi viime vuonna yli 4 300 työntekijää. Itella irtisanoi noin kymmenesosan tästä. Viime vuonna Nokia työllisti keskimäärin noin 14 400 työntekijää, Itella noin 17 800.

Nokia on jatkanut irtisanomisiaan: enää Suomessa on 10 900 nokialaista.

Nokian romahdus työllistäjänä on ollut raju, kuusi vuotta sitten yhtiön henkilöstö Suomessa oli miltei 14 000 suurempi kuin nyt.

Itellalla on meneillään uudet yt-neuvottelut, jotka päättyvät ensi tiistaina. Suomessa vähennetään enintään 290 työntekijää.

OP-Pohjola-ryhmässäkin on vähennetty väkeä, mutta konserni on myös palkannut lisää henkilökuntaa. Se on tarvinnut muun muassa lääkäreitä ja hoitajia Pohjola Vakuutuksen uuteen päiväkirurgiseen sairaalaan.

OP-Pohjolassa oli töissä viime vuonna keskimäärin noin 13 000 ihmistä.

Seuraavaksi suurimmat työllistäjät ovat muun muassa siivous-, kiinteistö- ja turvapalveluita tarjoava ISS, rautatieyhtiö VR ja kauppakonserni Kesko ja metsäyhtiö UPM.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?