Näin Katainen selitti vakuuspapereiden salaamista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin Katainen selitti vakuuspapereiden salaamista

Eduskunnassa käytiin torstaina värikäs keskustelu Suomen ja Kreikan välisestä vakuussopimuksesta. Pääministeri Jyrki Katainen sai selittää kyselytunnilla vakuuspapereiden salaamista. Hän vieritti salaamisen syytä Kreikan hallitukselle.

16.5.2013 18:26 | Päivitetty 16.5.2013 18:30

Kansanedustaja Timo Soini (ps.) kysyi hallitukselta, miksi se salasi Kreikan kanssa tehdyn vakuusjärjestelyn, vaikka hallituksen piti Soinin mukaan ymmärtää, että se oli Suomen julkisuuslain vastaista.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) totesi, että korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätös selkeyttää julkisuuslain tulkintaa.

Katainen totesi, että neuvottelu vakuuksista oli monesta syystä vaikea. Kreikkalainen osapuoli ei pääministerin mukaan ollut halukas vakuusjärjestelyihin ja koki siihen liittyvän julkisuuden haitalliseksi.

Katainen vakuutti, että "Suomen hallituksen puolella oli valmius julkistaa vakuuspäätös".

Sipilältä tukea hallitukselle vakuusasiassa 

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen totesi, että vakuusjärjestelyn ei-julkiseksi julistaminen tuli kreikkalaisten vaatimuksesta. 

Urpilainen sanoi Suomen olevan ainoa maa, joka on saanut vakuudet niin Kreikalta kuin Espanjalta. Urpilainen vakuutti, että suomalaisten veronmaksajien asema on tältä osin turvatumpi kuin muiden euromaiden.

Kansanedustaja Juha Sipilä (kesk.) totesi yllättäen, että Suomi on kyllä saanut vakuuksia. Sipilä kertoi, että neljä kreikkalaispankkia on maksanut noin 20 prosentin osuuden verran vakuuksia Suomen vastuisiin nähden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?