Kesätoive parvekkeella: Käryt ja melut kuriin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kun naapuri käryttää ja mölyää parvekkeellaan

Kuvituskuva
Julkaistu: 15.5.2013 12:35, Päivitetty 15.5.2013 12:35

Lämmin keli innostaa asukkaat parvekkeille. Siellä naapurien touhut näkyvät, haisevat ja ärsyttävät enemmän. Isännöitsijät kertovat, minkä verran voit vaikuttaa naapurisi parvekkeenkäyttöön.

Grillailu ja pitkät illanistujaiset parvekkeella tuottavat isännöitsijöille joka kevät naapurien valituksia. Myös tupakansavu ärsyttää naapureita enemmän, sillä sitä kulkeutuu avoimista parvekkeen ovista ja ikkunoista asuntoon paljon enemmän kuin talvella.

Isännöitsijä Sirkka Kotti huolehtii Tampereen Hervannassa lähes kolmestakymmenestä asunto-osakeyhtiöstä Isännöinti Ilkka Saarinen -yhtiön palveluksessa. Hän odottelee tälle keväälle muutamia parvekkeella tupakointia ja myöhään jatkuvaa metelöintiä koskevia yhteydenottoja asukkailta.

– Yleensä valitukset johtuvat uusista nuorista asukkaista, jotka eivät vielä ole sopeutuneet yhteisössä elämiseen. Isännöitsijän kirjelappunen tai puhelinsoitto riittävät usein korjaamaan tilanteen, sanoo Kotti.

Kotin mukaan eniten häiriöilmoituksia tulee taloista, joissa sijoitusasuntoja on vuokrattu runsaasti ulkopuoliseen käyttöön. Hervannassa asunnot ovat kysyttyjä lähellä sijaitsevien oppilaitosten vuoksi. Asukkaiden kannattaisi huomioida, että esimerkiksi illanistujaisten ääni kaikuu parvekkeelta korkeiden kivitalojen välissä pitkälle.

– Vuosien varrella naapureita ovat huolestuttaneet myös tuulessa vaarallisen näköisesti keinuvat amppelit tai parvekkeen kaiteelta roikkuvat isot matot. Ilman paitaa liikkuvista juhlijoista on lähetetty meille kuviakin todisteeksi, sanoo Kotti.

Järjestyssäännöillä voi yrittää rajoittaa grillausta ja tupakointia

Avotulen teko parvekkeella on lain mukaan kiellettyä, mutta grillaamista esimerkiksi sähkö- tai kaasugrillillä mikään laki ei kiellä. Tästä huolimatta monen taloyhtiön järjestyssäännöt kieltävät grillaamisen.

Isännöintiliiton lakiasiantuntija Marina Furuhjelm muistuttaa, että järjestyssääntö on aina herrasmiessopimus. Grillaamista ei voi kieltää niiltä osakkailta, jotka eivät halua noudattaa järjestyssääntöä.

Parveketupakoinnin kieltävää lakiakaan Suomessa ei vielä ole. Isännöintiliiton mukaan taloyhtiö voi kieltää tupakoinnin kaikkien osakkaiden suostumuksella yhtiöjärjestysmääräyksellä, jos talo on tarkoitettu poikkeuskäyttöön kuten allergiataloksi.

Piha-alueella kuten lasten leikkipaikalla tupakointi voidaan yhtiöjärjestyksessä kieltää. Vuokranantaja voi myös vuokrasopimukseen kirjata kiellon tupakoinnista asunnossa ja parvekkeella.

– Tupakointi on meilläkin yleisin syy asukkaiden parvekkeenkäyttöä koskeviin valituksiin, toteaa isännöitsijä Hannu Leinonen Hakunilan Huollosta Vantaalta.

Leinosen huostassa on parikymmentä asuinosakeyhtiötä. Hän sanoo saavansa melko vähän valituksia, muutaman kappaleen kevättä kohti. Hakunilassa myös lintujen ja oravien ruokkiminen parvekkeella saa naapurit ottamaan yhteyttä isännöitsijään.Ensin yhteydenotto, sitten huomautus

Naapurin ilmoitus roskaamisesta, metelöinnistä tai muusta häiritsevästä käytöksestä parvekkeella johtaa usein isännöitsijän yhteydenottoon. Isännöitsijä Sirkka Kotti lähettää asukkaalle pienen kirjalappusen tai soittaa. Usein parannus saadaan tällä aikaan.

– Mikäli ongelmat jatkuvat, lähetän asukkaalle huomautuskirjeen. Jos asunto on vuokrattu ja tapaus erittäin hankala, huomautus lähtee samaan aikaan asunnon omistajalle. Yleensä asunnon omistaja on tarkka omaisuudestaan ja ratkaisee ongelman. Taloyhtiön toimenpiteet, kuten asunnon hallintaanotto tai häätö, ovat hyvin harvinaisia, sanoo Kotti.

Tuoreimmat osastosta