Aktian Tyrväinen: Kiinan talous ei enää ennätysvauhtiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Aktian Tyrväinen: Saasteet vievät Kiinan uuden johdon uskottavuutta

Aktia-pankin pääekonomisti Timo Tyrväisen mukaan Kiinan uusien johtajien uudeksi haasteeksi on noussut talouskasvun yllättävä heikkeneminen. Saastuminen pitäisi saada kuriin, sillä se voi jopa vaikuttaa vallan kestävyyteen.

14.5.2013 18:01 | Päivitetty 14.5.2013 18:54

Aktia-pankin pääekonomisti Timo Tyrväinen kertoo talouskatsauksessaan, että Kiinan uudet johtajat, presidentti Xi Jingping ja pääministeri Li Keqiang, ovat korostaneet uudistuspolitiikan merkitystä, mutta uusia avauksia ei ole kuultu.

– Nyt kiireelliseksi haasteeksi on noussut sekä talouskasvun yllättävä heikkeneminen että Pekingin, Shanghain ja monien muiden kaupunkien saastunut hengitysilma, Tyrväinen sanoo.

Tyrväisen mukaan uuden WHO-tutkimuksen mukaan ilmansaasteet myötävaikuttivat 1,2 miljoonaan ennenaikaiseen kuolemaan vuonna 2010.

– Monet ympäristöaktivistit uskovat, että valtansa kestävyydestä huolestuneet johtajat suhtautuvat ympäristöongelmiin jatkossa aiempaa vakavammin, Tyrväinen sanoo Teesit ja tulkinnat katsauksessaan.

Kiinan talous kasvoi vuosina 1990-2011 keskimäärin 10,4 prosenttia. Maailmantalouden taantumavuonna 2009 bkt:n kasvu hidastui 9,1 prosenttiin, mutta kiihtyi seuraavana vuonna hurjan elvytyksen ansiosta 10,4 prosenttiin.  – Talouskasvu hidastui 2011, kun inflaation kiihtyminen johti talouspolitiikan kiristämiseen. Samaan aikaan eurokriisi iski Kiinan Euroopan vientiin. Kasvu piristyi syksyn edetessä, mutta kuluvan vuoden alku oli jälleen pettymys, Tyrväinen toteaa.  Viime vuonna Kiinan talouskasvu jäi 7,8 prosenttiin ja kuluvalle vuodelle ennakoidaan 8,0 prosentin kasvua. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?