Euroopan luottotappiot: Kreikka pahin, Suomi paras - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maksavatko kreikkalaiset? Riskille ei pian enää asteikko riitä

Kreikka on Euroopan murheenkryyni myös maksuhäiriöillä mitattaessa. Suomalaiset taas ovat olleet paras maksajakansa jo vuosia.

14.5.2013 11:12 | Päivitetty 14.5.2013 11:25

Kreikassa, Bulgariassa, Romaniassa ja Sloveniassa on Euroopan suurimmat luottotappiot, kertoo perintäyhtiö Intrum Justitian tammi-maaliskuussa tekemä Eurooppalainen maksutapatutkimus 2013

Etelä- ja Itä-Euroopassa kamppaillaan myös pitkien maksuaikojen kanssa. Esimerkiksi Kreikassa velkoja saa odotella saataviaan julkiselta sektorilta keskimäärin yli kolme kuukautta. Yrityksen maksu ilmestyy tilille runsaan kuukauden myöhässä.

Luottotappioiden määrä Kreikassa oli alkuvuonna lähes kymmenen prosenttia. Vertailtaessa maksuriskiä indeksillä 100–200, Kreikka nousi 195 pisteeseen. Perintäyhtiö kuvaa lukua "äärimmäisen korkeaksi, hätätilanteeksi".

Kreikan luottotappioiden määrä kasvoi vuoden 2012 vertailusta 68 prosenttia. Euroissa mitattuna tappiota tuli nyt 16,7 miljardia.

Suomen luottotappiot 2,5 miljardia euroa

Suomessa luottotappioiksi kirjattujen saatavien määrä oli tammi-maaliskuussa 1,5 prosenttia eli Euroopan alhaisin. Tappioiden määrä on laskenut kuusi prosenttia viime vuodesta.

Euroissa laskettuna tappioita oli 2,5 miljardin euron arvosta.

Maksuriski-indeksillä mitattuna Suomen tulos oli 125, sekin vertailun paras tulos.

Suomessa tyypillinen julkisen sektorin maksuviive kestää neljä päivää, yrityspuolella maksua voi joutua odottamaan viikon.

Pohjoismaissa hyvä suunta

Suomen lisäksi luottotappiot vähenivät tammi-maaliskuussa viime vuodesta Tanskassa, Islannissa ja Ruotsissa. Ruotsissa oli Euroopan toiseksi pienin riski-indeksi, 128 pistettä.

Isossa-Britanniassa luottotappioiden määrä nousi, vaikka jo lähtötaso oli korkea. Saksassa luottotappioiden määrä pysyi ennallaan. Saksalaisyritykset arvioivat luottoriskin kasvavan tulevaisuudessa voimakkaasti.

Yli puolella tutkimukseen osallistuneista maista maksuriski on kohonnut ja kolmanneksella maista indeksi on korkea. Yritykset näkevät taantuman vaikuttavan tilanteeseen yhä enemmän.

Kaikissa tutkimukseen osallistuneessa 31 maassa luottotappioiden määrä oli yhteensä 350 miljardia euroa. Vertailuun osallistui 10 000 yritystä tammi-maaliskuussa 2013.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?