"Työnantajat ja nuoret elävät eri maailmoissa"

Maailman nuorisotyöttömyys kasvaa tänä vuonna 12,6 prosentiin, Kansainvälinen työjärjestö varoittaa. Järjestö muun muassa pelkää, että rikkaissa maissa yhä useampi nuori lannistuu etsiessään turhaan töitä tai kituuttaessaan pätkäputkessa.

8.5.2013 17:58 | Päivitetty 8.5.2013 17:58

Maailman nuorisotyöttömyys kasvaa tänä vuonna 12,6 prosenttiin, kun se viime vuonna oli arviolta 12,4 prosenttia. Työttömänä olisi siten tänä vuonna keskimäärin 73,4 miljoonaa 15–24-vuotiasta.

Nuorisotyöttömyys ei hellitä tulevinakaan vuosina, vaan on 2018 arviolta 12,8 prosenttia. 

Luvut käyvät ilmi Kansainvälisen työjärjestön ILO:n tänään keskiviikkona julkaistusta raportista.

Rikkaiden maiden ongelmina ILO pitää pätkätöiden räjähdysmäistä kasvua ja toistuvaa sekä pitkäaikaista työttömyyttä. Nämä lannistavat ja masentavat monet töihin pyrkivät nuoret.

– Työttömyyskokemukset aikaisin nuoren uralla johtavat todennäköisesti palkka-arpiin, jotka haittaavat työllistymistä ja palkkakehitystä vielä vuosikymmenien jälkeen, ILO:n politiikan apulaisjohtaja José Manuel Salazar-Xirinachs sanoi ILO:n tiedotteessa.

Kehittyvissä maissa riesana ovat sopimuksettomat ja muutoin epämuodolliset työt sekä heikko työttömyysturva ja työturvallisuus.

– Nämä luvut alleviivaavat poliittista tarvetta keskittyä kasvuun, mittaviin parannuksiin koulutuksessa ja nuorisotyöttömyyden hoitamiseen täsmäkeinoin, Salazar-Xirinachs sanoi tiedotteessa.

– Työnantajat, koulutuksen tarjoajat ja nuoret elävät usein eri maailmoissa. He eivät ole kylliksi tekemisissä toistensa kanssa, hän jatkoi.

ILO painotti, ettei mikään yksittäinen toimi riitä ongelman ratkaisuun, eivätkä kaikki mallit toimi kaikissa maissa.

ILO:n aluejaossa pahin nuorisotyöttömyys oli viime vuonna Lähi-Idässä, missä 28,3 prosenttia 15–24-vuotiaista oli vailla töitä. Etelä-Aasiassa nuorisotyöttömyys oli pienintä, ja töitä vailla oli vain 9,3 prosenttia nuorista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?