"Uuden asunnon hinnasta 45 prosenttia on kohta veroja" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Uuden asunnon hinnasta 45 prosenttia on kohta veroja"

Rakennusliike SRV:n toimitusjohtaja Jukka Hienosen mukaan heikkenevä taloustilanne ja ostovoimaa leikkaavat veroratkaisut ovat syöneet kuluttajien halua ostaa asuntoja. Yhä suurempi osa asunnon hinnasta on jatkossa veroja.

7.5.2013 10:03 | Päivitetty 7.5.2013 11:14

SRV:n toimitusjohtajan Jukka Hienosen mukaan valtiovalta on pyrkinyt muuttamaan säännöksiä asuntojen hintaa alentaviksi, mutta uudet veroratkaisut pikemminkin nostavat niitä.

Näitä uusia korotuksia ja muutoksia ovat esimerkiksi varainsiirtoveron korottaminen ja sen ulottaminen myös yhtiölainaosuuteen sekä arvonlisäveron korottaminen prosenttiyksiköllä.

– Arvioimme, että näiden muutosten jälkeen välittömien ja välillisten verojen osuus uuden asunnon hinnasta nousee tänä vuonna jo 45 prosenttiin, Hienonen sanoo SRV:n osavuosikatsaustiedotteessa.

Hienosen mukaan SRV:n liiketoimintaa vilkastui tammi–helmikuussa ennen varainsiirtoveron muutosta. Hän kertoo, että maaliskuun alussa kaupankäynti tyrehtyi ennakoidusti.

– Nähtäväksi jää, palautuuko tilanne normaaliksi alkukesän aikana.

SRV kertoo, että sen uusien valmiiden asuntojen varanto on normaalia vähäisempi ja rakenteillakin oleva asuntokanta on myyty hyvin ennakkoon. Apuna tilanteessa ovat uudet asuntosijoittamiseen erikoistuneet rahastot, joiden kanssa SRV on käynyt kauppaa.

"Näkymät eivät ole parantuneet"

Hienosen mukaan rakentamisen näkymät Suomessa eivät ole kaksiset. Kevään aikana ei ole nähty mainittavaa paranemista markkinaoloissa.

– Myönnettyjen rakennuslupien määrä ennakoi, että rakentamisen volyymi jää tänä vuonna noin kolme prosenttia viime vuodesta.

SRV:n tulos ennen veroja parani tammi–maaliskuussa rahoituskulujen laskiessa ja rahoitustuottojen noustessa. Tulos ennen veroja kohentui 0,3 miljoonasta eurosta 0,7 miljoonaan euroon. Liikevoitto kuitenkin heikkeni vuotta aiemmasta, koska muutama kotimaan projekti koki takaiskuja. Kansainvälisessä toiminnassa kannattavuus parani. Liikevaihto kasvoi liki 13 prosenttia 158,4 miljoonaan euroon.

SRV kertoo, että sen keskeisistä hankkeista Pietarin Pearl Plaza -kauppakeskuksen rakentaminen on käynnissä ja kohteen vuokraus on edennyt hyvin. Keskus valmistuu elokuussa. Suomessa elokuussa valmistuu Espoon Perkkaalle oleva Derby Business Park -toimistotalon toinen vaihe. 

SRV piti näkymänsä kuluvalle vuodelle ennallaan. Yhtiö ennakoi koko vuoden liikevaihtonsa olevan vähintään viime vuoden tasolla. Tuloksen ennen veroja arvioidaan paranevan viime vuoden 2,8 miljoonasta eurosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?